COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Gazprom a dat în judecată Moldovagaz pentru datorii de peste 246 milioane de dolari

Gazprom a dat în judecată Moldovagaz pentru datorii de peste 246 milioane de dolari

Gazprom a apelat la Arbitrajul Internațional de pe lîngă Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse, cerînd intentarea unui proces pentru recuperarea datoriei Moldovagaz în valoare de 246,409 milioane dolari pentru combustibilul livrat în 2017. Acest lucru este relatat în raportul trimestrial al companiei ruse.

„În decembrie 2019, Gazprom a apelat la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lîngă Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse, solicitînd intentarea unui proces pentru recuperarea unei datorii pentru gazele naturale livrate în 2017 în valoare de 246 409 976,74 dolari de la Moldovagaz SA (Republica Moldova)”, se arată în raport, transmite tass.ru.

Data examinării acțiunii nu este stabilită deocamdată.


„În 2011-2019, din cauza neplății din partea consumatorilor din Transnistria datoria Republicii Moldova a crescut și mai mult. Neachitarea plăților de către acești consumatori de gaze provoacă un deficit de fonduri la Gazprom”, se arată în raport.

La sfîrșitul anului trecut, Moldovagaz și Gazprom au prelungit actualul contract de furnizare a gazelor cu încă un an. După cum a informat anterior vicepremierul rus Dmitri Kozak, a fost atinsă o înțelegere cu Guvernul moldovean, potrivit căreia de la începutul anului 2020 Republica va putea procura combustibil cu 173-175 dolari per o mie de metri cubi. Raportul Gazprom precizează că, începînd cu 2008, prețul gazelor livrate Moldovagaz se stabilește trimestrial conform unei formule, ținînd cont de indicele modificărilor prețurilor la gazoil și păcură.

La sfîrșitul anului 2019, livrările Gazprom în Moldova se ridicau la 2,89 miliarde de metri cubi, ceea ce este cu 1,7 la sută mai puțin decît în 2018.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load