Criza energetică stiri: 1604
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3390

Gavrilița: Depunem eforturi ca să menținem prețul energiei electrice la un preț rezonabil

5 aug. 13:30   Economie
1777 0

Majorarea galopantă a prețurilor este o consecință a războiului din Ucraina și a perturbării pieței internaționale a resurselor energetice. Republica Moldova este dependentă în proporție de 100% de piața energetică externă, iar această dependență se reflectă în inflația record pe care o înregistrăm, a declarat premierul Natalia Gavrilița în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova.

Șefa executivului spune că printre soluțiile autorităților pentru a depăși această perioadă de criză sînt majorarea veniturilor oamenilor, compensația parțială a tarifelor la gaz și sancționarea drastică a agenților economici care majorează nejustificat prețurile, transmite IPN.

Toate țările lumii se confruntă cu fenomenul inflației. Republica Moldova este însă mai vulnerabilă față de celelalte țări întrucît diversificarea surselor energetice nu a fost o prioritate pentru fostele guvernări. „Vedem o inflație mare peste tot în lume. În SUA inflația a ajuns la 9%, ceea ce n-a mai fost de decenii bune. În Estonia inflația a depășit 24%, dar noi avem dificultăți și din cauza structurii economiei noastre. În 30 de ani nu am reușit să diversificăm accesul la resursele energetice și avem formule care sînt legate de prețul de piață, iar din motive geopolitice cresc galopant prețurile la resursele energetice. Noi nu avem alte soluții decît să compensăm oamenilor o parte din tarif și să ajutăm agenții economici să se adapteze noilor prețuri”, a spus Natalia Gavrilița.

Statul va ajuta cetățenii să facă față crizei prin compensarea facturii la gaz în funcție de vulnerabilitatea energetică, prin sprijin la procurarea lemnelor de foc și prin monitorizarea strictă a prețurilor la produselor alimentare. „Noi urmărim unde cresc prețurile și le comparăm cu prețurile internaționale ca să vedem dacă sînt comise abuzuri. Intervenim acolo unde este cazul. Am crescut semnificativ lista produselor sociale pentru care se aplică un adaos comercial limitat. În această listă intră deja și legumele și practic toate produsele din carne. Cînd agenții economici pun un suprapreț, intervine Serviciul Fiscal. Dar componenta care se regăsește în prețul tuturor produselor sînt produsele energetice, electricitatea, combustibilul. Cred că cetățenii au văzut cît efort depunem lunar ca să extindem contractele la energie electrică în așa fel ca să nu avem creșteri de prețuri”, a mai spus Natalia Gavrilița.

Potrivit ultimelor date prezentate de Biroul Național de Statistică, prețurile medii de consum în luna iunie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, au crescut cu 31,8%, inclusiv la produse alimentare cu 34,3%. În Republica Moldova se atestă cea mai înaltă rată a inflației din regiune.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав