Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Gaibu: "Prețurile cresc în întreaga lume, iar noi va trebui să ne adaptăm la acest lucru"

16 noi. 2021,, 15:30   Economie
4041 3

Prețurile cresc în întreaga lume, chiar și în țările cu un nivel destul de ridicat al veniturilor și o economie mai puternică decît a Moldovei. Și acum se observă o inflație fără precedent la nivel global din ultimii 20 de ani. Prin urmare, din păcate, va trebui să trăim cu acest lucru și, în plus, să ne adaptăm.

Despre acest lucru a declarat ministrul Economiei al Republicii Moldova, Sergiu Gaibu, în cadrul emisiunii "Teritoriul Libertății" cu Lilia Burakovski, comentînd știrea desprevcreșterea inevitabilă a prețurilor în țară din cauza creșterii prețurilor la gaze, scrie lisa.md.

"Prețurile cresc în întreaga lume. În Turcia, în 9 luni de la începutul anului, inflația a constituit 13%. Turcia este un vecin serios, cu un nivel al venitului populației destul de ridicat și o economie mai puternică. Dacă e să ne uiăm la țările vecine, acest lucru se întîmplă aproape peste tot. O astfel de inflație este fără precedent la nivel global în ultimii 20 de ani. De accea noi, din păcate, va trebui să trăim cu acest lucru și, în plus, să ne adaptăm", a spus ministrul Economiei.

"Inflația înseamnă creșterea prețurilor. Principalul sprijin ar trebui acordat populației ale cărei venituri nu cresc", a spus Sergiu Gaibu.

Potrivit acestuia, orice creștere a prețurilor cade pe umerii cetățenilor, iar menținerea prețurilor este un cost imens și nici o economie nu se ocupă cu așa ceva.

"În cele din urmă, economia și businessul suferă din această cauză. Moldova este o țară mică și nu poate rezista singură atacului inflației globale", a subliniat ministrul Economiei.

"Sprijinul se referă la factorii cei mai de bază – în primul rînd resursele energetice. Sprijin general pentru familiile cu cele mai mici venituri - acest segment este în creștere, mai multe familii vor primi asistență. Era fi bine dacă economia era dezvoltată înainte de aceasta, dar, din păcate, am pierdut deja 30 de ani de creștere. În pofida tuturor crizelor, acum avem cel mai mic buget social din istoria Moldovei. Dar în continuare trebuie să lucrăm pe termen mediu și lung - să dezvoltăm întreprinderile mici, să creăm locuri de muncă și să dezvoltăm acele industrii care vor aduce venituri suplimentare atît antreprenorilor, cît și angajaților", a rezumat Sergiu Gaibu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?