Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1145

Gaibu: „Exporturile Moldovei au crescut în ultimele șase luni”

8 aug. 15:02   Economie
1519 0

Ministrul Economiei Sergiu Gaibu a declarat astăzi, la ședință de Пuvern dedicată împlinirii unui an de mandat al Guvernului Nataliei Gavrilița, că „în ianuarie-mai 2022, exporturile Moldovei au crescut cu 70%”.

Gaibu a spus că acest fapt mărturisește reorientarea rapidă a afacerilor, căutarea de noi piețe și restabilirea volumelor de producție, transmite infotag.md.
Potrivit ministrului, creșterea producției industriale în primele cinci luni ale acestui an a fost de 13,2%, în transporturi - 40%, iar în întreprinderea căii ferate moldovenești - cu 50%.

Vorbind despre investițiile de capital în economia moldovenească, Gaibu a spus că în primul trimestru al anului 2022, volumul acestora a depășit 5 miliarde de lei.

"Anul acesta s-a înregistrat o creștere a investițiilor străine directe, care au ajuns la 6,3%, depășind 300 de milioane de dolari. Pe parcursul anului, acest indicator a înregistrat un volum de 278 de milioane de dolari", a spus Gaibu, menționând că o parte din investițiile străine directe cade pe profitul reinvestit al investitorilor din Moldova .

Descriind evoluția dezvoltării economiei moldovenești, ministrul a menționat că la sfârșitul anului 2021, creșterea PIB a fost de 13,9%, iar la sfârșitul primului trimestru al anului 2022 s-a înregistrat la nivelul de 1,1%.


Întrebat de premierul Natalia Gavrilița despre situația cu deschiderea de noi locuri de muncă stimulate de stat, ministrul Economiei a spus că în primul trimestru au fost deschise 30.000 de noi locuri de muncă în sectorul real.

Potrivit lui Gaibu, în sectorul IT s-a înregistrat o creștere semnificativă, ceea ce demonstrează dezvoltarea durabilă. „Salariul mediu în parcul IT este în prezent de 36.000 de lei”, a spus ministrul.

El a anunțat un împrumut important de la Banca Mondială în valoare de 45 de milioane de euro, care este destinat sprijinirii întreprinderilor mici și mijlocii, din care 14 milioane de euro sunt destinate garantării creditelor acestui sector al economiei în băncile moldovenești, ceea ce va crește nivelul de accesibilitate al întreprinderilor mici la resursele financiare pentru dezvoltare.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав