X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Furtul miliardului: Cum s-au schimbat lucrurile în cel mai răsunător dosar

7 dec. 2020,, 08:38   Economie
3522 2

La 6 ani de la devalizarea sistemului bancar, beneficiarii furtului miliardului nu au fost încă pedepsiți.

Transparency International Moldova a analizat evoluția din ultimul an a dosarelor de rezonanță privind jaful secolului, iar ZdG vă prezintă o radiografie a constatărilor.

200 de cauze penale pornite în cazul fraudei bancare

Potrivit datelor oficiale, în cazul fraudei bancare au fost inițiate aproximativ 200 de cauze penale, fiind investigate fapte din 2009-2014 din activitatea celor trei bănci litigioase: Banca de Economii (BEM), Banca Socială și Unibank.

Cinci grupuri de interese economice – investigate


Potrivit PG, 41 de persoane fizice și 11 persoane juridice au fost trase la răspundere în calitate de bănuiți în legătură cu frauda bancară, iar pînă în 2019, 28 de cauze penale au fost expediate în judecată, existînd opt sentințe de condamnare.

În raport se precizează că, în contextul fraudei bancare, sînt investigate mai multe grupuri de interese economice: al fostului șef al BEM, Grigore Gacichevici, al liderului Partidului Șor, Ilan Șor, al omului de afaceri, Veaceslav Platon, al fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, și al ex-premierului, Vlad Filat.

Amintim că, în martie 2015, după audierea de către Parlament, în ședință închisă, a Raportului Comisiei de anchetă privind situația în sectorul bancar, Emma Tăbârță, alături de președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Artur Gherman, au fost demiși din funcții. În 2016, Tăbîrță împreună cu doi șefi de departamente din BNM au fost reținuți pentru neglijență în serviciu în legătură cu investigarea laundromat-ului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?