X 

Furnizorii de acces la rețele de comunicații electronice își vor putea recupera echitabil cheltuielile suportate

23 noi. 2022,, 15:30   Economie
2667 0

Furnizorii de acces la rețele de comunicații electronice vor obține dreptul de a-și recupera echitabil cheltuielile suportate pentru acordarea accesului la infrastructura fizică.

Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul la proiectul de lege pentru modificarea Legii privind accesul pe proprietăți și utilizarea partajată a infrastructurii asociate rețelelor publice de comunicații electronice.

În nota de argumentare a proiectului se arată că metodologia actuală de calculare nu asigură o repartizare echitabilă a costurilor între operatorii de rețele de comunicații electronice – cei care solicită acces, agenții economici, și cei care îl acordă, autoritățile publice locale. Ca rezultat, deseori este împiedicat accesul de facto la infrastructura fizică. Totodată formula actuală nu face distincție între tipul de proprietate.

Potrivit modificărilor propuse, se vor lua în calcul eventualele cheltuieli de întreținere și adaptare, costurile unor posibile măsuri preventive de salvgardare, siguranță, securitate și integritate a rețelelor. De asemenea, la estimarea cheltuielilor se va ține cont de utilizarea subvențiilor publice, dacă acestea au fost acordate pentru construirea infrastructurii fizice, dar și de natura proprietății (imobil, teren agricol etc.).

Proiectul de modificare a Legii privind accesul pe proprietăți și utilizarea partajată a infrastructurii asociate rețelelor publice de comunicații electronice va fi înaintat spre examinare în plen. Anterior, documentul a fost supus mai multor runde de consultări publice, iar discuțiile cu toate părțile interesate vor continua, inclusiv între prima și a doua lectură. Autorii proiectului de lege sînt deputatele din Comisia administrația publică, Larisa Voloh, președinta comisiei, și Ersilia Qatrawi.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?