X 
Criza energetică stiri: 1714
Cutremure stiri: 388
Eurovision stiri: 423

Fost director ANRE: Majorarea tarifului la gaz distruge mediul de afaceri

30 sep. 2022,, 15:56   Economie
1816 0

Mediul de afaceri din Republica Moldova are două probleme în prezent, pe de o parte prețurile și tarifele la resursele energetice, lucru care se întîmplă și în alte țări și ei ar putea să concureze pe alte piețe terțe dacă nu ar exista livrările în interiorul țării din regiunea transnistreană, transmite n4.md

„Agenții economici din stînga Nistrului au tarife preferențiale la resursele energetice sau chiar nu plătesc deloc pentru gaz. Și aici ne referim la materialele de construcție, aici vorbim despre ciment, cărămidă, sticlă și multe alte produse unde componenta de resursă energetică este foarte mare.” , a declarat Calmîc în cadrul emisiunii Morari.live.

Fostul ministru a mai adăugat că nici nu e necesară în acest sens contrabanda, deoarece mediul de afaceri din stînga Nistrului are costuri de producție de cîteva ori mai mici decît cei de pe malul drept al Nistrului, care în actualele condiții, sînt practic terminați.

„Ai noștri nu pot să reziste concurenței pe piața internă. Pentru că așa avem un cadru fiscal, un cadru vamal și multe alte elemente care n-au fost create acuma, fiind așa de ani de zile. Acum doar circumstanțele și prețul resurselor energetice, sînt în așa mare decalaj încît nu există nicio performanță tehnologică ca să poți recupera această diferență de costuri care există în Transnistria și restul Republicii Moldova.”, a punctat acesta.

Octavian Calmîc a mai declarat că în această situație excepțională statul ar trebui să aplice alte măsuri, dar care ar fi mai puțin „ortodoxe”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?