Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Fost director ANRE, despre criza gazelor din Moldova: "Acum are loc "aruncarea cartofului fierbinte"

10 oct. 2022,, 16:45   Economie
2824 0

Gazpromul rus, care a limitat livrările de gaze către Moldova cu 30% de la 1 octombrie a acestui an, contrar termenilor contractului, dar nu a mers la rezilierea acestuia, deși a avut motive formale pentru aceasta încă de la 1 mai 2022, prin acțiunile sale obligă autoritățile de la Chișinău să-și asume responsabilitatea pentru Transnistria și, fie să cumpere gaze pentru întreaga Moldovă, inclusiv regiunea transnistreană, la prețuri mai mari din Occident și să majoreze tarifele și mai mult pentru cetățeni, fie să lase toate gazele contractate pentru malul drept al Nistrului, dar creînd astfel o criză umanitară în Transnistria, și pierzînd energie electrică mai ieftină de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan.

O astfel de opinie a exprimat expertul în domeniul energiei și economiei, fostul director general al ANRE, Victor Parlicov, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md

Referindu-se la restricționarea de către Gazprom a livrărilor de gaze către Moldova, el a menționat că este imposibil să ne imaginăm că compania rusă de gaze în situația actuală nu are suficient gaz, la fel cum este imposibil să ne imaginăm că Gazprom nu poate pompa toate volumele de gaze necesare Moldovei prin Ucraina.

"Fizic, pomparea gazelor prin Ucraina este posibilă, și argumentul că Gazprom nu a putut rezerva capacitatea necesară pentru a pompa gaz în Moldova prin Ucraina, nu rezistă nici unei critici. Acest lucru se face în 15 minute. În fiecare zi poți rezerva aceste capacități, nu există nici o problemă. Iar reducerea livrărilor de gaze către Moldova este alegerea Gazprom", a spus Victor Parlicov.

De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că Gazprom avea în mod legal dreptul de a rezilia acest contract cu Moldovagaz încă începînd cu 1 mai a acestui an.


"În contract există un punct care-i permite Gazpromului să rezilieze contractul dacă partea moldovenească nu își va îndeplini obligațiile pe care și le-a asumat în cadrul procesului de negocieri din octombrie anul trecut, cînd s-a anunțat că partea moldovenească va efectua pînă la 1 mai 2022 un audit independent al datoriilor istorice ale Moldovagaz pentru gaze, consumate pe malul drept al Nistrului. Chișinăul nu a reușit să-și îndeplinească obligațiile în termenele convenite anterior și apoi prelungite și, teoretic, Gazprom, dacă nu-i va place să furnizeze gaze Moldovei la un preț de 1.000 de dolari pentru 1 mie metri cubi în timpul iernii sau în perioada rece, el poate rezilia contractul. Dar, din anumite motive, Gazprom nu face acest lucru. El urmează să încalce contractul, la fel ca partea moldovenească, care a încălcat unul dintre punctele contractului, nu reușit să îndeplinească obligația privind efectuarea auditului în termenii conveniți. Gazprom poate rezilia contractul, dar din anumite motive partea rusă nu dorește să-l rezilieze", a subliniat expertul în domeniul energiei și economiei.

Potrivit lui, în principiu acum, și partea moldovenească poate rezilia contractul cu Gazprom, în baza faptului că compania rusă de gaze încalcă prevederile contractului.

"Contractul stipulează că noi facem comanda, iar voi livrați în volumele pe care le comandăm. Dacă comandăm și nu livrați, aceasta este o încălcare. În principiu, partea moldovenească poate spune și: băieți, haideți să reziliem contractul. Dar toate părțile înțeleg că rezilierea acestui contract este un bilet într-o singură direcție, deoarece, dacă va fi reziliat, Gazprom înțelege perfect că nimeni altcineva nu va furniza gratuit gaze în Transnistria. Mai mult, eu sînt sigur că, dacă Gazprom nu va furniza gaz pe malul drept al Nistrului, Ucraina pur și simplu nu va permite trecerea gazelor în regiunea transnistreană. Moldova înțelege că dacă nu cumpărăm acest gaz acum sau nu trecem complet la furnizori alternativi, ceva se va întâmpla în Transnistria. Adică, partea moldovenească nu este pregătită să rezilieze contractul cu Gazprom fără a avea o decizie asupra a ceea ce se va întîmpla în Transnistria. În consecință, această Transnistrie devine acum un fel de cartof fierbinte, pe care ambele părți îl aruncă una spre alta. Transnistria este un ostatic al întregii istorii. Înțeleg că, cu cît mergem mai departe, cu atît crește mai mult probabilitatea unei astfel de crize umanitare în Transnistria. Și foarte curînd ea se va apropia de 100%", a spus Victor Parlicov.

În opinia sa, acum are loc a "aruncare a cartofului fierbinte" și ea constă în transferul responsabilității pentru această criză, pe care a făcut-o Gazprom.

Expertul a descris situația actuală în modul următor: Gazprom a spus: noi vă furnizăm vouă, noi nu încălcăm contractul, nu reziliem contractul. Vă vom furniza doar o cantitate limitată, știind perfect că acest volum este suficient vara, dar nu va fi suficient pentru perioada de iarnă. Iar holdingul rusesc de gaze pune autoritățile moldovenești în situația în care vor trebui să aleagă. Prima opțiune este de a transfera o mare parte semnificativă a gazului în regiunea transnistreană pentru a menține acolo liniștea și stabilitatea socială și pentru a obține unele beneficii în ceea ce privește energia electrică, astfel încât Chișinăul să continue să cumpere energie electrică de la Tiraspol la un preț relativ scăzut. Dar asta înseamnă, practic, lăsarea malului drept al Nistrului fără gaze relativ ieftine, pentru că Transnistria, împreună cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, vor alege complet aceste 5,7 milioane de metri cubi de gaze de la Gazprom dacă vor continua să genereze electricitate la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan în aceleași ritmuri, mai ales dacă va funcționa Uzina metalurgică de la Rîbnița

"În consecință, autoritățile moldovenești trebuie să aleagă: fie să lase acest gaz, relativ vorbind, mai ieftin, iar pentru Transnistria gratuit, pe malul stîng, iar malul drept al Nistrului va fi achiziționa de la alți furnizori, dar în același timp situația privind energia electrică va fi puțin mai bună, deși nici acest lucru nu este un fapt, sau să spunem: "Domnilor, noi vom luat tot ce are nevoie malul drept, dar ceea ce va rămîne, vom da malului stîng. Și atunci pe malul stîng al Nistrului, în lunile reci, de iarnă, nu va mai rămîne aproape nimic. Și atunci Chișinăul își va asuma responsabilitatea pentru această criză, care va fi provocată acolo. Adică, ceea ce se întîmplă acum, în opinia mea, este că Gazprom încearcă să le spună autorităților de la Chișinău: "Băieți, vedeți, fie puneți presiune pe consumatorii dvs. să plătească mai mult, fie creați o criză în Transnistria, dar nu vom fi vinovați noi", a subliniat Victor Parlicov.

El crede că în prezent, Kremlin încă nu a luat o decizia finală cu privire la această problemă.

"Cred că este un joc al nervilor. Ei provoacă autoritățile moldovenești, le pun în fața unei alegeri dificile pentru a vedea cum va reacționa cineva. Și nu este exclus ca Gazprom în anumite scenarii să spună: "Bine. Am înțeles. Vom furniza, vom crește livrările, lucrăm mai departe". Dacă va vedea că poate schimba cumva situația, poate fi inversată și, mai mult, criza din regiunea transnistreană poate fi cumva folosită în avantajul său, adică pentru a extrage beneficii politice din ea, atunci nu exclud că această criză va fi lansată tocmai cu scopul de a obține beneficii politice strategice", a spus expertul în energie și economie, fost director general al ANRE.

În opinia sa, problema Transnistriei a devenit un cartof fierbinte pe care Gazprom îl aruncă, încercînd să transfere responsabilitatea politică pe seama Chișinăului.

Victor Parlicov consideră, de asemenea, că probabilitatea unei crize umanitare în Transnistria crește rapid, deoarece dacă vom privi cu atenție, oricare dintre cele trei părți poate lansa unilateral această criză.

"Ea poate fi lansată unilateral de Chișinău. Vom cere pur și simplu ca gazele să fie furnizate spre sud, spre Căușeni. Ele ajunge acolo, iar de la Căușeni la Tiraspol ajung doar cu condiția achitării. Și atît. Ucraina poate spune unilateral astăzi: "Băieți, vă mulțumesc tuturor, sînteți liberi" și nu va permite gazele tranzit. Și Rusia poate spune unilateral: Băieți, noi reziliem contractul. La revedere!", a subliniat el.

Anterior, Alexei Polișciuc, Directorul celui de-al doilea departament CSI al Ministerului rus de Externe, a declarat că Moscova mizează pe faptul că Chișinăul își va îndeplini obligațiile care îi revin în baza contractului de gaze cu Gazprom și să va abține de la politizarea problemei livrărilor gazelor rusești în Moldova.

El a subliniat, de asemenea, că toate problemele legate de livrările gazelor rusești către republică poartă exclusiv caracter comercial și sînt responsabilitatea Gazpromului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?