Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

"Formulele de calcul privind plata facturilor la energie termică trebuie schimbate urgent"- cui îi aparține afirmația

25 iul. 2023,, 15:40   Economie
3752 1

Formulele de calcul privind plata facturilor la energie termică trebuie schimbate urgent. Or, actuala Metodologie privind repartizarea consumului de energie termică s-a dovedit a fi una ineficientă și chiar neconstituțională. Astăzi, autoritățile au venit cu o nouă metodologie, însă aceasta nu diferă foarte mult de cea existentă. Declarații în acest sens au făcut reprezentanții Forumului bălțenilor pentru soluționarea problemelor cu CET Nord, alături de fosta deputată Arina Spătaru.

„Metodologia anterioară și cea promisă de Ministerul Energiei și supusă acum consultărilor publice sînt ineficiente și ilegale. În primul rînd, cetățenii care au apartamentele debranșate de la sistemul centralizat de încălzire au suferit enorm de mult pe seama acestei metodologii.

Noi astăzi batem alarma și îndemnăm autoritățile responsabile să acorde atenție la mai multe neclarități și neregularități din metodologia nr. 2 astfel încît în toamna anului 2023 să ne asigurăm că orice leu venit în factura cetățenilor din Bălți și Chișinău să fie calculat obiectiv și transparent”, a spus Arina Spătaru, transmite Noi.md cu referire la IPN.

Sergiu Ungureanu, expert în energetică, a menționat că astăzi există o problemă foarte mare legată de mai multe aspecte ce vizează serviciile comunale, mai ales în ceea ce ține de energia termică. Potrivit lui, metodologia care se propune astăzi este practic copiată cuvînt cu cuvînt din metodologia precedentă, care a trezit foarte multe nemulțumiri și controverse în societate.

Iurie Serafimovici, inginer energetician, consilier în Consiliul municipal Bălți, a făcut trimitere la hotărîrea Curții Constituționale prin care aceasta a declarat neconstituțională prevederea care obliga consumatorii casnici debranșați de la sistemul centralizat de încălzire să achite pentru tranzitul energiei termice.


Reprezentanții Guvernului nu au comentat, decoamdată, declarațiile făcute în cadrul conferinței de presă.

13
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?