Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Financial Times: Moldova cere de la UE livrări urgente de gaze prin România

12 oct. 2021,, 10:15   Economie
5581 1

Moldova a solicitat Uniunii Europene să-i fie furnizate gaze în regim de urgență. Despre acest lucru a anunțat ziarul Financial Times cu referire la două persoane implicate în negocieri, scrie tass.ru.

Potrivit publicației, Chișinăul intenționează să obțină gaze prin țara vecină România, din cauza reducerii livrărilor din partea concernului rus „Gazprom”. Financial Times scrie că livrările de gaze din Rusia au scăzut cu o treime, în timp ce prețurile au crescut de la 550 de dolari pe 1.000 de metri cubi de luna trecută la 790 de dolari pe 1.000 de metri cubi, ceea ce este de cinci ori mai mult decît prețul mediu pe țară plătit anul trecut. În același timp, în articol se spune că România însăși încearcă să-și acopere nevoile de gaze pe fondul temerilor că rezervele sale în Europa sînt la un nivel scăzut.

Între timp, fostul președinte al Republicii Moldova, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a numit promisiunea guvernului de a cumpăra gaze din Uniunea Europeană drept populism. Potrivit lui, acesta oricum va fi "gaz rusesc, care va costa mai mult din cauza costurilor suplimentare de transport".

La 30 septembrie, Moldovagaz și Gazprom au decis să prelungească pînă la sf]rșitul lunii octombrie contractul de furnizare a gazelor, care a expirat în septembrie, pe perioada negocierilor. Conform vechiului contract, în sezonul cald, prețul gazelor pentru Moldova era calculat ținîndu-se cont de conjunctura hub-ului german de gaze NCG, în această perioadă prețurile scad acolo. În perioada rece a anului, căreia îi revine pînă la 80% din gazul consumat de Moldova, prețul acestuia a fost legat de situația de pe piața motorinei și a păcurii. Potrivit lui Vadim Ceban, directorul întreprinderii ruso-moldovenești Moldovagaz, în luna octombrie țara va achiziționa gaze la preț de 790 USD pentru 1 mie metri cubi, în timp ce prețul mediu anual de achiziție a gazelor pentru republică în 2021 a fost de aproximativ 200 USD.

Moldova și România au construit, cu asistența financiară a UE, gazoductul Iași-Ungheni cu o lungime de 43,2 km, în valoare de 26 milioane de euro, care trebuia să asigure achiziții alternative de gaze. El a fost inaugurat în august 2014, dar livrările din Europa nu au început, deoarece pentru aceasta era necesară construirea unei rețele de stații de compresare gaze. Anul trecut a fost finalizată ramura Ungheni-Chișinău, ceea ce a permis conectarea capitalei moldovenești la aceasta.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?