Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Filip: cînd ar putea Moldova primi banii de la UE

20 mar. 2018,, 13:31   Economie
3875 3

Moldova va putea obține prima tranșă de asistență macrofinanciară din partea Uniunii Europene deja curînd, pînă în luna aprilie.

Încrederea în acest sens și-a exprimat-o premierul Pavel Filip ca răspuns la solicitarea jurnaliștilor de a comenta declarația lui PetrasAšštrevičius, membru al Parlamentului European, coraportor al Parlamentului European pentru Moldova, privind acel fapt că țara noastră nu poate primi banii din partea UE, deoarece nu a respectat principala recomandare a Comisiei de la Veneția: de a nu trece la sistemul electoral mixt în condițiile actuale și, totodată, nu a respectat o serie de alte recomandări importante.

Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că este sigur că Moldova va primi prima tranșă de asistență macrofinanciară de la UE deja curînd, probabil înainte de luna aprilie, menționînd că a făcut această concluzie, după schimbul recent de opinii cu experții din misiunea Direcției Generale Afaceri Economice și Financiare ECFIN, din cadrul Comisiei Europene, care a evaluat la Chișinău îndeplinirea a 10 condiții, pentru oferirea primei tranșe de asistență macrofinanciară Moldovei din partea Uniunii Europene.


Șeful Guvernului a povestit, de asemenea, că a fost planificată întrevederea ministrului Finanțelor Octavian Armașu cu comisarul european pentru afaceri economice și financiare Pierre Moscovici în cadrul participării la reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale de la Washington.

Pavel Filip a menționat că este optimist și în legătură cu primirea de către Moldova a celei de a doua tranșe de asistență macrofinanciară din partea UE, dar consideră că e puțin probabil ca să fie alocată și cea de-a treia tranșă în acest an, din moment ce evaluarea conformității cu recomandările Comisiei de la Veneția cu privire la alegeri poate fi făcută numai după alegerile propriu-zise, evaluînd dacă în timpul desfășurării acestora au fost respectate principiile democratice și dacă alegerile au fost transparente, corecte și așa mai departe. El a atras de asemenea atenția asupra faptului că spre deosebire de specificațiile tehnice, evaluarea îndeplinirii de către autorități a condițiilor politice stabilite de UE va depinde, în mare măsură, de voința politică a Parlamentului European și a Comisiei Europene.

La 23 noiembrie 2017 Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat, la Bruxelles, un pachet de documente privind oferirea țării noastre de asistență macrofinanciară în sumă de 100 de milioane de euro. Dintre acestea,40 de milioane de euro, vor fi acordate sub formă de grant, iar 60 de milioane de euro sub formă de credit. Mijloacele financiare vor fi alocate în trei tranșe egale, în funcție de progresele realizate la îndeplinirea condițiilor stabilite în memorandumul semnat între Moldova și UE. În total, Memorandumul conține 28 de condiții, care corespund reformelor economice de bază, stabilite și aprobate de Moldova și UE, FMI, Banca Mondială și alți donatori.

Totodată, anterior s-a vorbit că responsabilii Comisiei Europene și cei ai Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) vor evalua punerea în aplicare de către autoritățile Moldovei a condițiilor politice în ceea ce privește respectarea mecanismelor democratice, a statului de drept și a drepturilor omului, ținînd cont de recomandările Comisiei de la Veneția și cele aleOSCE. Majoritatea deputaților din Parlamentul European și-au exprimat anterior sprijinul pentru Republica Moldova, ca aceasta să pună pe deplin în aplicare recomandările Comisiei de la Veneția cu privire la schimbarea sistemului electoral, respectînd totodată principiile statului de drept și ale sistemului multipartit.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?