Filat divulgă detalii neștiute despre negocierea contractului cu "Gazprom"

18 mai. 14:15   Economie
6319 1

Fostul prim-ministru și ex-liderul PLDM Vlad Filat afirmă că sînt mai multe detalii nedivulgate publicului larg privind modul în care a fost semnat acordul de livrare a gazelor naturale cu Gazprom în 2021.

Filat a relatat în cadrul unei emisiuni televizate că la negocierile cu Gazprom a participat și fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, care ulterior s-a retras din discuții în urma unor neînțelegeri cu Dmitri Kozak. Potrivit lui Filat, acest scandal ar fi stat la baza deciziei lui Kulminski de a demisiona.

„Acolo situația a fost un pic alta. Kulminski era la Moscova în cadrul Delegației cu conducătorul de la Moldovagaz. Spînu era în Polonia, negocia cu furnizorii de alternativă, în momentul în care negocierilor avansase, Spînu a zburat la Moscova în regim de urgență și a intrat pe fir. Deci, discuțiile propriu-zise aveau loc cu Kozak din administrația prezidențială. După ce au avut discuțiile în format extins, Kulminski a mai avut o discuție separată cu Kozak și atunci a apărut acest scandal, Kulmiski a venit la Chișinău. Fapt care și stă la baza plecării lui Kulminski de la Guvern”, a relatat Vlad Filat.

Fostul premier mai spune că cel care a avut de spus ultimul cuvînt în cadrul negocierilor a fost Andrei Spînu, vicepremier în acea perioadă. Potrivit lui Filat, Spînu nu a fost împuternicit prin hotărîre de Guvern să semneze un astfel de document.

„Și a rămas Spînu, care din punctul meu de vedere, din necunoaștere pe de o parte, altul nu știu care a fost motivul, a semnat acel acord, odată neavînd mandat – ceea ce este foarte grav. Mandatul se oferă prin hotărîrea Guvernului, el a semnat neavînd competențele respective. Și-a asumat foarte multe lucruri în cadrul acelui acord – inclusiv acel audit. Ați mai auzit de el?”, se întreabă Filat.


Politicianul mai spune că întregul proces de negocieri a fost unul netransparent și neprofesionist.

„Ceea ce a urmat după semnare, eu nu pot să explic. Te duci negociezi, semnezi, spui că este extraordinar, după care că "nu ne vindem rușilor", "nu cumpărăm gaz de la ei". După care cumpărăm, dar îl dăm în stînga Nistrului. Nu considerați oamenii proști. Era posibil să se întîmple multe lucruri, dar într-o manieră transparentă, profesionistă și de către oameni care se pricep la așa ceva. Iar politica tarifară să fie îndreptată nu în interesul distribuitorilor, dar al cetățenilor”, a conchis Filat.

34
5
1
4
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?