Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Fermierii pot primi suport pentru a achiziționa panouri fotovoltaice

20 dec. 2022,, 13:15   Economie
2658 0

Agricultorii din Republica Moldova pot beneficia de suport în cazul în care își doresc să instaleze panouri fotovoltaice în cadrul întreprinderilor.

Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului le pune la dispoziție programul „Susţinem tranziţia către economia verde”, scopul căruia este dezvoltarea unei agriculturi durabile, sporirea competitivității produselor prin reducerea costurilor de producere, asigurarea diversificării surselor de producere a energiei și diminuarea dependenței de sursele tradiționale, transmite agrotv.

„Criza a fost factorul de constrîngere și motivare pentru majoritatea fermierilor, mai ales cei care utilizează energia electrică intensiv în procesele de procesare sau producție. A fost mai mult o necesitate decît dorința și tendința de a utiliza sursele alternative. Agricultura ar putea deveni mai competitivă din perspectiva costurilor și, totodată, diminuăm riscurile de producere și conectăm o sursă individuală, constantă de producere a energiei electrice”, a declarat Maxim Popov, directorul Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA).

Orice agricultor din țară, indiferent de ramura în care activează, poate beneficia de suport de pînă la 2.500.000 de lei, care să reprezinte 50% din costul investiției. ADMA finanțează fără dobîndă și fără gaj producătorii agricoli, iar costurile percepute pentru acoperirea cheltuielilor administrative sînt de 1,5% din valoarea contractului.

Adițional, prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, beneficiarii pot accesa granturi de pînă la 200.000 de lei, care trebuie să reprezinte nu mai mult din 20% din costul proiectului.


Cu ajutorul finanțării oferite de ADMA și a propriei contribuții, agricultorii pot achiziționa panouri solare cu sistem de încălzire (pompe, conducte, tuburi solare), precum și panouri fotovoltaice pentru producerea curentului electric, cu accesorii destinate pentru instalarea panourilor fotovoltaice, inclusiv invertoare.

Totodată, în cadrul proiectului sînt acoperite 100% din costurile aferente asigurării echipamentelor pe perioada contractului de vînzare-cumpărare în rate. Ulterior, beneficiarii pot aplica și pentru proiecte de subvenționare prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Aceste subvenții sînt post investiționale, respectiv antreprenorii trebuie întîi să dea în exploatare instalațiile și să restituie ratele integrale pentru echipament.

Printre principalele beneficii ale programului „Susţinem tranziţia către economia verde” este faptul că panourile fotovoltaice permit reducerea cheltuielilor întreprinderilor care dețin depozite frigorifice sau au un consum mare de energie în timpul producerii/procesării producției agricole. De asemenea, panourile pot fi utilizate și în cadrul exploatațiilor zootehnice.

„Agricultorii pot beneficia de contorizarea netă, cînd o parte din consum este acoperită de energia generată de propria instalație. Economiile foarte mult depind de capacitatea instalată, periodicitatea maximă de consum în cadrul întreprinderii. Investiția în montarea panourilor solare este rentabilă și poate fi amortizată, în medie, timp de cinci ani, în funcție de dimensiunea sistemului și de cantitatea de energie folosită. Dacă e să cumulăm și avantajele proiectului FTA + subvenția oferită de stat, reducem perioada de amortizare pînă la 2-3 ani”, a declarat Maxim Popov.

Pînă în prezent, peste 20 de companii din sectorul agroindustrial au depus cereri de instalare a panourilor fotovoltaice, valoarea finanțării nerambursabile a Proiectului Tehnologiile Viitorului,, finanțat de USAID și Suedia, fiind de peste 5.000.000 de lei.

Printre beneficiarii programului se numără vinificatori, producători de miere, fructe și legume, crescători de păsări, producători de pește și lactate, etc.

Valoarea medie a unei singure investiții în utilaje și echipamentele de generare a energiei fotovoltaice este de 1,1 milioane de lei, fără TVA, iar valoarea medie a puterii de generare a unui parc este de 92 kWh.

Condiţiile detaliate ale concursului sînt publicate pe site-ul www.adma.gov.md. Pentru alte informaţii, apelați +37369389997 sau transmiteți un mail la adresa: office@adma.gov.md

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?