Fermierii moldoveni pot solicita subvenții pentru anul 2019

Fermierii moldoveni pot solicita subvenții pentru anul 2019

Fermierii moldoveni pot solicita acordarea de subvenții de la stat pentru anul 2019


Potrivit Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), termenul limită pentru depunerea documentelor este 31 octombrie, 2019. În acest an, 900 milioane de lei sînt alocate pentru plata subvențiilor agricole, la fel ca şi în anul 2018, transmite Noi.md.


În 2018, birourile teritoriale ale AIPA a primit un număr record de cereri de sprijin financiar din partea statului - 7417 dosare, sau cu 27% mai mult decît în 2017, iar valoarea totală a subvențiilor solicitate de producătorii agricoli, depășeşte 1 miliard de lei.


Ca rezultat al subvențiilor solicitate în 2018, s-a reuşit atragerea investițiilor în sectorul agroindustrial în valoare de peste 6 miliarde lei sau cu 15% mai mult decît investițiile producătorilor agricoli în anul 2017 (5,2 miliarde lei).


Datorită investiţiilor, au fost create 4.635 noi locuri de muncă, inclusiv 2.946 de locuri de muncă pentru bărbați și 1.689 de locuri de muncă pentru femei.


Cele mai multe dintre cererile de subvenții, în 2018, au vizat stimularea investițiilor pentru reutilarea tehnică, achiziționarea de mașini agricole, stimularea creditării fermierilor de către băncile comerciale, crearea de plantații multianuale (prune, mere, cireșe, caise și cireșe, vii) și ferme de creștere a animalelor, încurajarea investițiilor în dezvoltarea infrastructurii post-recoltare, prelucrarea și ambalarea produselor agricole.


De asemenea, fermierii au solicitat finanțare pentru construirea de hale de ambalare, achiziționarea de frigidere pentru fructe, legume și struguri și așa mai departe.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load