X 

Fermierii amenință cu noi proteste. Ce revendicări au fost înaintate Guvernului

17 mai. 17:10   Economie
3011 0

Fermierii anunță un protest masiv în toata țara, pentru ziua de 7 iunie, cu posibila blocare a traseelor principale, în cazul în care Guvernul nu va da curs revendicărilor agricultorilor.

Decizia a fost anunțată de Consiliul Asociației Forța Fermierilor care s-a întrunit astăzi în ședință.

Fermierii anunță că sectorul agrar din țară este amenințat de o criză de proporții, fapt care a dus majoritatea fermierilor mici și mijlocii în pragul falimentului.

Din anul trecut domeniul agrar este afectat de seceta cruntă, creșterea prețurilor la resurse necesare producerii agricole cu 150-200 %, majorarea dobânzilor la credite aproximativ de 3 ori. Excesul producției agricole din Ucraina a influențat prăbușirea prețurilor pe piața internă la grău, orz, porumb, rapiță și floarea soarelui cu 2-4 lei per kg. Menționăm că în anul agricol 2022/2023 din țara vecină au fost oficial importate circa 27 mii tone de grău, 51 mii de tone de porumb și 57 mii de tone de floare soarelui.(...).

Aproape toți agricultorii mici și mijlocii în prezent se află în starea de disperare și nu dispun de mijloacele financiare pentru recoltare și efectuarea lucrărilor agricole de toamnă, se arată în declarație Asociației.


Fermierii cer Guvernului să-și asume public pănă pe 3 iunie curent mai multe angajamente, în caz contrar, aceștia anunță că vor ieși la proteste. Printre cerințele înaintate se numără următoarele:

1. Alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grău, orz, rapiță ect);

2. Restricționarea temporară a importului grîului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina;

3. Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

4. Achitarea pănă la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

5. Prelungirea Programului de rabmursare a TVA pănă la finele anului și extinderea numărului de beneficiari.

"Sperăm foarte mult că această avertizare va fi auzită și vor fi întreprinse măsuri rapide în scopul salvării ramurii agricole de colaps", mai menționază reprezentanții Asociației.

13
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?