COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Exporturile de vin din Moldova au atins cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani

Exporturile de vin din Moldova au atins cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani

În 9 luni ale anului 2019, atît volum exporturilor de vinuri moldovenești, cît și valoarea acestora au înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani, transmite Noi.md.

Aceste date au fost prezentate de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), remarcînd că în ianuarie-sepembrie 2019, Republica Moldova a exportat 113,8 milioane litri de vin, în creștere cu 4,3% sau cu 4,72 milioane litri față de aceeași perioadă a anului trecut.

Țara noastră a exportat vin în sumă de 2,182 mlrd. lei, cu 5% sau cu 104,6 milioane lei mai mult decît în primele 9 luni ale lui 2018.


În general, în 9 luni din 2019 Moldova a exportat produsele sale vinicole în 67 de țări ale lumii, iar harta exporturilor sale s-a extins cu cîteva regiuni datorită unui număr de state noi și chiar a continentelor.

Potrivit ONVV, exporturile de vinuri pe piețele continentului european și asiatic sînt în creștere. România continuă să fie o piață strategică și se află pe primul loc după volum încasărilor în topul țărilor de export al Vinului Moldovei. Topul cuprinde țări precum: România cu 161 milioane de lei; China cu 154 milioane lei; Federația Rusă cu 110 milioane lei; Cehia cu 100 milioane lei; Ucraina cu 48 milioane lei; Kazahstan cu 56 milioane lei; Canada cu 36 milioane lei; Belarus cu 31 milioane lei; SUA cu 20 milioane lei.

Totodată, cifrele arată că în top 10 țări în care Moldova a exportat cel mai mult vin se regăsesc: Federația Rusă – 4 milioane litri; Polonia, România, Cehia - 3,8 milioane litri; China – 3,7 milioane litri; Ucraina 1,7 milioane litri; Canada, Kazahstan și Belarus - 1,1 milioane litri; SUA – 575 mii litri.

Aceste 10 state reprezintă 62% din totalul de export de vinuri îmbuteliate.

În perioada ianuarie-septembrie, vinurile moldovenești au ajuns în 67 de țări ale lumii, unele dintre ele fiind cucerite în premieră: Afganistan, Siria, Togo, Guam. Totodată, după o pauză de cîțiva ani, Vinul Moldovei a ajuns din nou pe masa consumatorilor din Australia, Norvegia și Libia.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load