COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6861

Exporturile de fructe din Moldova în Rusia în prima jumătate a anului 2021 au eșuat

25 aug. 10:45   Economie
3091 10

Prima jumătate a anului 2021 s-a dovedit a fi cea mai dezastruoasă pentru exporturile de fructe din Moldova, cel puțin în ultimii cinci ani.

În clasamentul furnizorilor de fructe către Rusia, principala piață de desfacere a fructelor moldovenești, țara a coborît cu patru poziții simultan, poziționîndu-se pe locul opt, deși în aceleași perioadă a anului 2020 Moldova era pe locul patru. În plus, veniturile din exporturile de fructe moldovenești către Rusia în prima jumătate a anului 2021 au scăzut cu 23%, pînă la 95 de milioane de dolari.

În ultimele 12 luni exporturile de mere din Moldova către Rusia au scăzut cu 33%, iar în raport cu indicatorii medii din ultimii ani - cu 23%, pînă la 101,5 mii tone. Exportul de struguri de masă, a doua cea mai importantă poziție în exportul de fructe către Rusia, a scăzut cu 19% și a fost, de asemenea, sub media ultimilor ani. Însă cel mai semnificativ s-a redus exportul de cireșe, care s-a datorat parțial întîrzierii începerii recoltării cireșelor. Astfel, potrivit situației la sfîrșitul lunii iunie 2021, Moldova a reușit să exporte în Rusia doar 541 tone de cireșe - de șapte ori mai puțin decît în 2020, de 11 ori mai puțin decît în 2019 și de 17 ori mai puțin decît în aceeași perioadă a anului 2018! O scădere similară a livrărilor a fost înregistrată și în cazul vișinelor proaspete.

Un alt element important al exportului de fructe din Moldova în Federația Rusă îl constituie prunele uscate. Totuși, și aici, a existat o scădere a volumului exporturilor cu 13% față de 2020 și cu 7% față de medie. Situația s-a ameliorat puțin datorită căpșunilor, dar chiar și aici creșterea exporturilor a fost de doar 3%. În același timp, exporturile de zmeură proaspătă și caise proaspete s-au prăbușit.

De menționat că, pe lîngă scăderea volumelor de export, a existat și o scădere a prețurilor medii de export pentru multe poziții. Experții consideră că principalul motiv ar fi concurența crescută pe piața rusă și lipsa eforturilor de diversificare a exporturilor din partea grădinarilor din Moldova.


„De cîțiva ani observăm o creștere bruscă a activității furnizorilor de fructe din Iran și Turcia pe piața rusă și nu numai în poziții exotice, ci și în cele tradiționale pentru Moldova, în primul rînd în măr. În același timp, exportatorii de fructe din aceste țări cultivă soiuri moderne de mere care sînt solicitate în întreaga lume și nu numai în Rusia, și au experiență în exporturile la scară largă către țările din Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est. Adică standardele lor de calitate și experiența în exporturi sînt inițial mai mari decît cele ale furnizorilor moldoveni, ceea ce le oferă un avantaj și pe piața rusă”, explică Andrii Iarmak, economist la Departamentul de investiții al Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

„În plus, Serbia continuă să își consolideze poziția pe piața rusă, dar nu datorită creșterii volumelor de aprovizionare, ci datorită creșterii calității produselor. Nici grădinarii din Rusia nu stau degeaba - de mulți ani această țară este un lider în Europa în ceea ce privește volumul importurilor de răsaduri de culturi fructifere și în ceea ce privește construcția unor instalații moderne de depozitare a fructelor. Prin urmare, producția locală și produsele locale încep să concureze direct cu importurile din Moldova, avînd un avantaj competitiv sub forma unor costuri logistice mai mici”, notează expertul FAO.

Analiștii EastFruit prezic că sezonul 2021/22 va fi unul dintre cele mai dificile din istorie pentru grădinarii moldoveni, în primul rînd pentru producătorii de mere. Creșterea producției în majoritatea țărilor din regiune, combinată cu scăderea cererii de mere, va pune presiuni enorme asupra prețurilor. Un măr de calitate scăzută și medie poate fi vîndut numai pentru procesare și la un preț care poate fi mult mai mic decît în anul trecut și care nici măcar nu va acoperi costurile de recoltare a acestui măr.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽