TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Exportul vinurilor moldoveneşti este în creștere

Vinurile moldoveneşti devin tot mai apreciate în întreaga lume. Dovada acestui fapt sînt statisticile care arată că anul trecut ţara noastră a exportat peste 156 de milioane de litri de vinuri şi divinuri, în valoare de peste trei miliarde de lei.

Ambele cifre sînt cu nouă procente mai mari comparativ cu cele înregistrate în 2018. Principalele pieţe de desfacere rămîn Belarus, Georgia, Federaţia Rusă şi România, transmite NOI.md cu referire la publika.md.

Potrivit datelor Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, în 2019, ţara noastră a exportat peste 146 de milioane de litri de vin, cu 9,4 % mai mult comparativ cu 2018. Pe locul doi în topul băuturilor alcoolice vîndute pe pieţele externe anul trecut sînt cele din categoria Divin Brandy şi distilate, cu 4,6 milioane de litri. Şi aici vinificatorii moldoveni au reuşit să exporte un volum cu opt la sută mai mare comparativ cu 2018. Anul trecut, o mică creştere a înregistrat exportul de vin spumant, în timp ce vinurile fortificate şi vermouthul au fost exportate într-un volum mai redus, comparativ cu 2018.

Anul trecut, ţara noastră a exportat vinuri în valoare de peste două miliarde de lei. Din vînzarea divinurilor pe pieţele externe vinificatorii moldoveni au obţinut peste 600 de milioane de lei. 97 de milioane de lei au adus în ţară vinurile spumante şi 77 de milioane de lei, vinurile fortificate. Încheie topul vermutul, exportul căruia a înregistrat un venit de circa şase milioane de lei.

Cea mai mare cantitate de băuturi alcoolice exportate în 2019 au fost în vrac, peste 100 milioane de litri. Aproape jumătate din producţie a ajuns în Belarus. 19 la sută din vinurile în vrac au fost consumate de georgieni, cam tot atîta de către ruşi. Vinurile în vrac au mai ajuns în Marea Britanie şi Cehia.


Anul trecut, vinificatorii moldoveni au exportat peste 45 de milioane de litri de băuturi alcoolice îmbuteliate. Cele mai multe dintre acestea, 17%, au ajuns în România. Cîte 15% au fost exportate în Polonia şi Federaţia Rusă. 14% din vinurile îmbuteliate au fost consumate de chinezi şi tot atîtea de către cehi.

Printre ţările care anul trecut au importat băuturi alcoolice moldoveneşti se numără Ucraina, Germania, Italia, Kazahstan, Canada şi SUA.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load