TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Experți: Tarifele pentru energia electrică se vor majora

Experți: Tarifele pentru energia electrică se vor majora

Majorarea tarifelor la energia electrică este inevitabilă. De această părere sînt cel puțin doi experți în domeniul respectiv, care spun că pînă acum prețurile au fost ținute mici artificial. De cealaltă parte, directorii ANRE declară că în trei săptămîni va fi clar dacă vom plăti mai scump pentru energie electrică sau nu, așa cum au cerut anterior doi furnizori.


Pe data de 9 august vom avea o ședință publică, dăm posibilitatea la toți cetățenii să facă cunoștință și în cadrul ședinței publice o să aprobăm prețurile finale”, a spus Veaceslav Untilă, director general ANRE.


Decizia finală va fi luată de consiliul celor patru directori, iar instituția nu poate spune deocamdată dacă se preconizează o majorare sau nu. Săptămîna trecută, Union Fenosa” și „FEE Nord” au cerut majorări de tarife de 15 și, respectiv, 42 de bani, invocînd faptul că s-a apreciat dolarul, dar și materia primă costă mai mult. Experții în energetică le dau dreptate.


Tarifele, inevitabil, pe dînsele este o presiune spre creștere. Anul trecut s-a mers pe populism. Tarifele s-au redus, se așteptau toți la campania electorală și anul acesta vine factura”, a menționat Victor Parlicov, expert în energetică, fost director ANRE.


Și tarifele pentru gaz ar putea crește, crede un alt expert.


„Noi nu plătim integral costul gazului. Și Moldova Gaz acumulează datorii față de Gazprom. Noi cumpărăm gazul cu 30% mai scump. Evident că nu putem să ținem tariful acesta la nesfîrșit și fără să-l ajustăm”, explică Sergiu Tofilat, expert în energetică.


Șeful statului, care anterior a declarat că prețul pentru gaz ar putea crește, se află astăzi la Moscova pentru a obține o reducere a tarifului de livrare a gazului pentru Republica Moldova, din toamnă. Șeful statului l-a prezentat la Moscova și pe Vadim Ceban, candidatul la funcția de președinte al consiliului de administrație al “Moldovagaz”.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load