Criza energetică stiri: 1775
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 424

Experți: Industria vinului este cea mai dezvoltată ramură a economiei R. Moldova

2 feb. 22:26   Economie
1387 0

Industria vinului este cea mai dezvoltată ramură a economiei Rep. Moldova, au declarat experți naționali și internaționali la o conferință sectorială, organizată de Camera Europeană de Comerț și Industrie. Rep. Moldova este tot mai apreciată pentru calitatea producției de vin, vînzările reprezentînd 3% din PIB-ul țării și 8 la sută din totalul exporturilor.

Potrivit experților, dezvoltarea pieței locale și diversificarea destinațiilor de export au contribuit la ascensiunea acestei industrii după impunerea embargourilor rusești, transmite Radio Chișinău.

Pentru a spori calitatea vinului și a crea o vînzare planificată din timp a strugurilor, din acest an toți producătorii mici ar trebui să fie înregistrați într-un program, care va atesta calitatea și maturitatea strugurilor propuși pentru producția de vin. Aceste măsuri vor veni în paralel cu subvenționarea IMM-urilor de a cultiva mai multe podgorii și de-a avea o vînzare planificată a strugurilor, a spus ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea:

„Vom crea condiții, inclusiv în toamnă, la fiecare persoană juridică cum este o fabrică de vin, va fi un cetățean cu laptopul, care va acorda servicii de înregistrate și intabulare a terenurilor, din punct de vedere tehnic, nu va fi posibil să vinzi strugurii la un procesator de vin dacă tu nu ești într-un registru. Poți vinde roada numai pentru a fi procesat în alcool, după care să se producă țuică orice altceva, dar nu vinuri de calitate. Este o regulă destul de dură, dar foarte ușor de aplicat pentru toți agenții și care aduce activității plus valoare”, spune Vladimir Bolea.

Dezvoltarea pieței locale și diversificarea destinațiilor de export au reprezentat strategii de bază în colapsul economic produs de Federația Rusă prin impunerea embargoului la producția de vin, a amintit secretarul de stat la Ministerului Economiei, Viorel Garaz:


„ Noi am reușit să diversificăm vinurile de export. Vinurile din Moldova sînt exportate momentan în peste 70 de țări, vinurile din Rep. Moldova sunt printre cele mai medaliate din lume, și asta demonstrează statisticile, concursurile internaționale, atunci cînd vedem numărul de probe din Rep. Moldova raportate la numărul de vinuri medaliate, noi suntem întotdeauna în top”, a amintit secretarul de stat la Ministerului Economiei, Viorel Garaz.

Prin obținerea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană, Rep. Moldova are un potențial de dezvoltare economică dacă va respecta și condițiile de producție, a spus șeful Secției Operațiuni din cadrul Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Adam Grodzicki.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий