Puterea stiri: 7332
Criza energetică stiri: 1081

Experți: Centrala de la Cuciurgan ar putea reduce livrările de energie

2 sep. 17:00   Economie
3405 0

Uzina Metalurgică de la Rîbnița a rămas fără autorizație de mediu pentru gestionarea deșeurilor, potrivit autorităților, care au emis o astfel de decizie la sfîrșitul lunii august.

Hotărîrea a fost luată în contextul în care au fost identificate o serie de nereguli la uzină, iar un nou certificat de mediu poate fi obținut doar după ce instituția va înlătura neconformitățile constatate, transmite trm.md.

Experții în energetică consideră că din acest motiv, Centrala de la Cuciurgan ar putea reduce livrările de energie către malul drept, iar energia va deveni mai scumpă, relatează Radio Moldova.

Potrivit Agenției de Mediu, decizia de refuz pentru autorizația de mediu pentru gestionarea deșeurilor a fost emisă la data de 26 august. Hotărîrea a fost luată în urma avizului Inspectoratului pentru Protecția Mediului, care a făcut o inspecție la uzină acum o săptămînă şi a găsit o serie de nereguli.

Agenția precizează că pentru obținerea autorizației de mediu, „Uzina Metalurgică Moldovenească” trebuie să înlăture neconformitățile. În aceste condiții, data-limită de activitate pentru uzină a fost ultima zi a lunii august.


Autorizaţiile de mediu constituie un compromis pentru ca Centrala de la Cuciurgan să livreze energie electrică către malul drept, la un preţ rezonabil.

În condiţiile în care autorităţile din Republica Moldova au refuzat acordarea permisului de mediu pentru uzina metalurgică, ar putea să existe unele dificultăţi în ceea ce priveşte livrarea energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan, a declarat pentru Radio Moldova expertul în energetică Sergiu Ungureanu.

„Sau acesta ar putea fi un pas foarte bine gîndit din partea conducerii Republicii Moldova pentru a obţine nişte condiţii un pic mai bune, poate din punct de vedere al tarifului sau din punct de vedere al condiţiilor de livrare, al condiţiilor de plată.

Dar în cazul în care nu se va ajunge la un compromis s-ar putea să nu mai beneficiem la nişte preţuri destul de mici din partea centralei de la Cuciurgan şi aceasta va duce la o scumpire inevitabilă a energiei.

Va trebui să procurăm energie din alte surse. Din Romînia am putea să cumpărăm, deoarece deja din februarie funcţionăm cu un sistem sincronizat cu al Romîniei, însă preţurile de acolo sînt mai mari decît cele pe care le oferă Centrala de la Cuciurgan”, a spus Sergiu Ungureanu.

Uzina Metalurgică de la Rîbniţa, care este un importator de deşeuri metalice din Uniunea Europeană, se află sub jurisdicţia autorităţilor constituţionale de la Chişinău, dar de facto este controlată de administraţia de la Tiraspol.

Potrivit portalului anticorupţie.md, Uzina metalurgică de la Rîbniţa este unul dintre principalii finanţatori ai bugetului regiunii din stînga Nistrului.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав