Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Experți: Care sînt soluțiile pentru depășirea crizei gazelor

17 ian. 2022,, 11:00   Economie
2892 5

Moldovagaz este în căutare de credite pentru a putea acoperi diferenţa de tarif pentru gazele naturale livrate ţării noastre întrucît, s-a scumpit, iar Republica Moldova s-a obligat să achite Gazprom-ului pînă la data de 20 a fiecărei luni, costul gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din costul gazelor consumate în luna curentă.

Unii experți în energetică, spun însă că șansele unui împrumut nu sînt prea mari, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

Președintele Moldovagaz a declarat că pentru luna ianuarie, în condițiile unui preț de achiziție care nu este acoperit de tarif, compania înregistrează pierderi considerabile. Însă, plata pentru avansul pentru luna ianuarie, expiră saptamîna viitoare. În caz contrar există riscul reducerii livrărilor. Ceban spune că reprezentanții Moldovagaz negociază cu băncile comerciale pentru a obține un credit, însă deocamdată fără succes. Expertul în energetică, Tudor Șoitu, susține că oferirea unui împrumut e puțin probabil.

„Nici o bancă nu va acorda credit pentru depăsirea situației S.A. Moldova Gaz, dat fiind faptul că raportul financiar demonstrează că e falită încă de prin anii 2010-2011”.

Renegocierea contractului cu Gazprom e puțin probabil, spun experții.


„Eu nu exclud posibilitaea renegocierii contractului actual, dar întrebarea constă care vor fi costurile ulterioare. Dacă vedem experiența altor țări, vedem că concesiuni au avut loc doar în cazul Serbiei și a Ungariei. În cazul acestor țări au fost alte concesiuni, care au infleunțat prețurile mai mici. În cazul Serbiei este vorba de un acord în domeniul apărării, iar în cazul Ungariei este vorba despre proiecte mari în domeniul energetic pe care le au unele companii din Rusia. Dacă sîntem gata să facem cocesii politice, cred că e posibil de renegociat acest acord.”

O nouă mărire de tarif după cea din lunile noiembrie și decembrie este problematică, susțin expeții.

„Dacă în decembrie oamenii au achitat pentru noiembrie 06,50 -07,04 acum pentru luna decembrie, dar mai ales pentru ianuarie dacă va fi 20% achitat de către consumatori cazul să spunem multumesc.”

Saptamana aceasta, întreprinderea Moldovagaz a transferat concernului rus Gazprom plata în întregime pentru gazele importate în luna decembrie. Rămîne de achitat un avansul pentru luna ianuarie. Termenul limită expiră pe data de 20 ianuarie.

Republica Moldova a semnat prelungirea pe cinci ani a acordului cu „Gazprom” la finele lunii octombrie. Potrivit contractului semnat cu Gazprom, tara noastra trebuie să achite pînă la data de 20 a fiecărei luni, costul gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din costul gazelor consumate în luna curentă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?