Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Expert: Profitul agricultorilor va scădea dramatic în acest sezon

5 iun. 2023,, 10:45   Economie
2506 0

Datele prealabile arată că în condiţiile actuale, în acest an, la un kilogram de grîu de toamnă recoltat, agricultorii din Moldova vor avea profit cu 0,50 lei mai mic ca în 2021.

La porumb – de 0,20 lei, la soia – de 1,20 lei, la rapiţă – de 1,50 lei, iar la floarea soarelui – de 1,70 lei şi doar la orzul de toamnă ar putea avea un plus de 10 bani per kg, constată într-o analiză expertul economic Andrei Zbancă, doctor, conferenţiar universitar la Universitatea Tehnică, potrivit mold-street.com.

„În perioada anilor 2022-2023, pe piața din Republica Moldova a existat o incertitudine foarte mare, care nici în cele mai de succes cărți de management sau de gestionare a riscurilor nu suît descrise atîtea riscuri cîte au existat și mai persistă în țara noastră sau cu care s-au confruntat antreprenorii de la noi”, susţine Andrei Zbancă.

Riscurile pentru cultura plantelor de cîmp în sezonul agricol 2023-2024

„Dacă este să enumerăm toate riscurile din anii 2022-2023, atunci ne referim, în primul rînd la consecințele pandemiei, războiul din țara vecină (care a dus la perturbarea și scumpirea logisticii, deoarece o mare parte din mijloacele de producere se importau prin Odesa, Ucraina), criza energetică (scumpirea exorbitantă a tot ce este legat de resurse energetice și în special a gazului și electricităţii), criza economică (ce a dus la mărirea inflației și scumpirea creditelor – resursele disponibile de creditare care nu au fost din abundență, iar cele existente erau scumpe) și, nu în ultimul rînd, seceta teribilă.


Îngrășămintele minerale s-au scumpit de circa trei ori

Îngrășămintele minerale au o pondere mare în structura costurilor la culturile de cîmp și practic direct influențează nivelul de recolte la o unitate de suprafață. Această categorie de inputuri a cunoscut cele mai mari creșteri pentru sezonul agricol 2021-2023, notează Mold-street.

Datele tabelului indică faptul că prețurile de achiziție a îngrășămintelor minerale au crescut considerabil în 2022 – 2023 în comparație cu 2020 – 2021. Cea mai mare creștere se atestă la îngrășămintele minerale cu azot, unde a fost înregistrată o majorare de preț de circa 3 ori.

„Începînd cu luna februarie 2023, este un trend pozitiv de reducere a prețurilor la îngrășăminte minerale, ceea ce va mai diminua costurile de producere, dar cred că nu esențial, deoarece majoritatea producătorilor și-au asigurat minimul necesar la prețuri mari (se temeau de riscurile că va fi deficit pe piață ca în anul precedent și nu vor avea îngrășăminte)”.

Concluzia generală este că producătorii agricoli pot înregistrat profituri și pentru anul 2023 la cultivarea culturilor agricole, dar aceasta necesită o disciplină tehnologică impecabilă, analiza corectă a situației cîmpurilor (în caz că sunt abateri de la norme – mai bine se reduce din ambiții și se merge pe o variantă simplă a tehnologiei) și adoptarea deciziilor în baza unor argumente economice (calcule concrete cu estimarea corectă a veniturilor și costurilor), mai spune expertul.

0
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?