X 
Criza energetică stiri: 1628
Cutremure stiri: 271

Expert: Preţul gazului pentru Republica Moldova ar putea să scadă începând cu luna octombrie

16 aug. 21:35   Economie
1778 0

Decizia Comisiei Situaţii Excepţionale de a amîna achitarea de către „Moldovagaz” a taxei pe valoare adăugată este justificată în actualele condiţii, consideră mai mulţi experţi naţionali. Totodată, aceştia menţionează că începînd cu luna octombrie preţul gazului pentru Republica Moldova ar putea să scadă, dar Gazprom ar putea sista livrările, relatează Radio Moldova.

Amînarea achitării taxelor la buget, de 165 de milioane de lei pentru lunile aprilie iunie, curent, este o decizie justificată, consideră expertul economic Viorel Gîrbu, precizînd că „Moldovagaz” se confruntă cu un deficit bugetar, determinat de acumularea datoriilor din partea consumatorilor.

„Este un suport financiar oferit de Executiv pentru „Moldovagaz”, iar acest suport este justificat în situaţia financiară nu tocmai bună a întreprinderii. Situaţia financiară a întreprinderii „Moldovagaz” este consecinţa următoarelor probleme: datoriile de la plata facturilor. „Moldovagaz” trebuie să se descurce pe cont propriu cu aceste datorii, pentru că nu este problema statului”, a menţionat Viorel Gîrbu.

Comisia Situaţii Excepţionale a luat această decizie de moment, după ce a calculat estimativ deficitul înregistrat de „Moldovagaz”, astfel ca datoria să poată fi achitată pînă la 20 august, consideră expertul în energetică Victor Parlicov. Dar atîta timp cît tarifele nu vor acoperi costurile, în septembrie situaţia se poate repeta, mai spune el. Expertul menţionează că din luna octombrie preţul de import al gazului s-ar putea reduce, deoarece va fi modificată formula de calcul. Victor Parlicov însă nu exclude că Gazprom ar putea sista livrările, făcînd trimitere la faptul că Republica Moldova nu a început să achite datoriile istorice.

„Suma scutirii de TVA a fost calculată în aşa fel ca să rezolve problema „Moldovagaz” pînă pe data de 20 august. Ulterior se va lua o soluţie pentru 20 septembrie”, a afirmat Victor Parlicov.


Amintim că, vineri, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a decis ca achitarea de către „Moldovagaz” a Taxei pe Valoare Adăugată la gazele naturale să fie amînată pînă pe 30 septembrie. Decizia a fost luată în condiţiile în care „Moldovagaz” susţine că nu are bani pentru achitarea gazului importat de la Gazprom, deoarece tarifele actuale sînt mai mici decît preţul de achiziţie

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав