X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Expert: Moldova are un potențial semnificativ pentru dezvoltarea surselor regenerabile de energie

1 iul. 2022,, 14:31   Economie
3543 0

Sistemul energetic al Republicii Moldova are nevoie de o transformare și are un potențial semnificativ pentru dezvoltarea surselor regenerabile de energie (SRE).

Despre acest lucru a scris într-un articol pentru Tribuna.md, consultantul într-o serie de companii europene în domeniul energiei, chimiei și tehnologiei, Dmitri Torner.

”Sistemul energetic al Republicii Moldova are nevoie de o transformare. De la obținerea independenței țării, el a fost nevoit mereu să facă față provocărilor – de la întreruperi de energie electrică în anii 90 și rețele electrice uzate, pînă la prețuri ridicate pentru populație și reducerea consumului de energie. Toți acești factori au avut și au un efect cumulativ, care afectează poziția Moldovei în diferite ratinguri”, menționează expertul.

Potrivit lui Dmitri Torner, în clasamentul țărilor europene privind accesul la energie electrică, noi ocupăm penultimul loc – cu un salariu mediu, un cetățean al Moldovei poate "cumpăra" 4700 kWh. O situație mai rea decît la noi se atestă doar în România, cu un indicator de 4147 kWh.

Lideri la acest capitol sînt Islanda și Liechtenstein. Cetățenii acestor țări pot procura din salariile lor 29 386 și, respectiv, 26 696 kWh.


Moldova nu se află într-o situație mai bună nici în Indicele Mondial Trilemma Energetică–2021 (World Energy Trilemma Index-2021). Moldova se află acolo pe locul 68 din 127, iar acesta este cel mai slab indicator dintre țările europene. Indicele în sine este alcătuit ținînd cont de trei parametri principali: securitatea energetică, echitatea energetică (accesul financiar și fizic la energie electrică) și ecologia energetică.

În același timp, menționează expertul, țările europene ocupă opt locuri în top-10. Suedia este pe primul loc, urmată de Elveția și Danemarca.

”Și acest fapt ar trebui să motiveze și mai mult Moldova spre o integrare mai profundă în rețeaua energetică europeană. În acest context, Moldova ar trebui să țină cont și de "cursul verde" paneuropean, adică trecerea la sursele regenerabile de energie – solară, eoliană, biocombustibil. Iar în acest sens Moldova are un potențial mare”, subliniază Dmitri Torner.

El a menționat că în ultima perioadă ponderea surselor regenerabile de energie în structura consumului total de energie este de aproximativ 12%, iar acest lucru este semnificativ mai mic decît indicatorul din țările Uniunii Europene.

Cu un astfel de ritm al dezvoltării, este puțin probabil să atingem nivelul dorit de 30% pînă în 2025 fără o contribuție semnificativă din partea autorităților în atragerea investițiilor. Moldova este o țară candidată la Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă că cerințele față de ea, inclusiv în sectorul energetic, vor fi foarte mari și vor fi evaluate foarte strict. În general, ne așteaptă o cale grea și multă muncă în condițiile unei crize totale de timp, dar noi, moldovenii, sîntem un popor harnic și sînt sigur că vom reuși.

În același timp, Dmitri Torner este sigur că Moldova își poate atinge obiectivele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?