Criza energetică stiri: 772
Preşedintele stiri: 3230
Puterea stiri: 7217
Obiectiv european stiri: 291

Expert în energetică: Am putea avea pierderi lunare de zeci de milioane de euro

15 iun. 09:36   Economie
2045

De la 1 iunie, odară cu intrarea în vigoare a noilor reguli ale pieţei de energie electrică, va trebui să achităm dezechilibrele la preţuri usturătoare. Este opinia expertului economic Sergiu Tofilat, exprimată pe rețelele de socializare.

„Centralele electrice trebuie să ştie cîtă energie vom consuma pentru ca s-o producă. Pentru asta, furnizorii de energie (cei care ne facturează) trebuie să planifice un grafic de consum pe fiecare oră, reieşind din consumul efectiv pe lunile precedente. De pildă, dacă luna trecută, în ziua de luni la ora 18, am consumat 100 MWh, planificăm că azi vom consuma tot cam atîta energie. Evident că există diferenţe între ce am planificat şi ce am consumat de facto, la fiecare minut şi oră. Aceste diferenţe se mai numesc dezechilibre. Ele se acoperă de centralele electrice, care măresc sau reduc generarea de energie la indicaţia dispecerilor operatorului de sistem – Moldelectrica, în funcţie de cîtă energie consumăm noi.

2. Aceste dezechilibre implică şi anumite costuri, adică trebuie să le achităm separat. După noile reguli ale pieţei de energie, va trebui să le achităm la preţurile pieţei regionale, adică 300-400 EUR/MWh. Factura o primeşte Moldelectrica şi o repartizează între furnizori (Premier Energy, FEE Nord) şi... regiunea transnistreană. Doar că nu ai de la cine cere plata dezechilibrelor în regiunea transnistreană şi riscăm să le plătim tot noi.

3. Problema e că la noi doar MGRES poate acoperi aceste dezechilibre, dar ei nu răspund la instrucţiunile dispecerilor de la Moldelectrica. Dacă anterior întorceam fizic toată energia consumată din sistemul ucrainean (MGRES producea mai multă energie în luna următoare şi o restituia Ucrainei), atunci de la 1 iunie va trebui să plătim pentru aceste dezechilibre la preţuri foarte usturătoare, de 300-400 EUR/MWh.

4. Asta înseamnă că MGRES ne poate crea mari probleme. Cum anume? Ne uităm cum s-a comportat MGRES în octombrie 2021 (vedeţi graficul din imagine). Au redus producerea de energie şi au creat mari dezechilibre, uneori peste 250 MW. Diferenţa a acoperit-o Ucraina. Cu aşa dezechilibre ne putem trezi la sfîrşit de lună cu o factură de 80-100 milioane euro, suplimentar la preţul achitat pentru importul energiei. Practic MGRES ne poate şantaja: va crea dezechilibre, iar noi va trebui să le acoperim din sistemul ucrainean şi să plătim pentru ele.


Ce trebuie de făcut:

1. De numit MGRES – parte responsabilă pe dezechilibrele din stînga Nistrului. Pentru asta trebuie introduse prevederi speciale în legislaţie.

2. De discutat cu partea ucraineană să ofere preţ de echilibrare decent, la nivelul preţurilor angro la energie pe piaţa ucraineană.

3. Moldelectrica trebuie să aibă o poziţie mai activă şi să apere interesele noastre. Directorul interimar nu face faţă. Trebuie numit un director profesionist, cu tărie de caracter”, este mesajul integral al expertului.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав