Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Expert-Grup: Maratonul electoral se poate transforma într-o constrîngere majoră pentru economie

25 apr. 2018,, 17:51   Economie
3204 1

Maratonul electoral în care a intrat Republica Moldova în acest an s-ar putea transforma într-o constrîngere majoră pentru economia națională în anii ce urmează.

Totodată, ritmurile modeste de creștere cu care economia moldovenească întîlnește anii electorali viitori vor alimenta o serie de riscuri economice pe termen lung, împiedicînd și în continuare convergența la țările din Europa centrală și de est. Concluziile aparțin experților de la Centrul analitic independent „Expert-Grup”, care estimează că, în aceste condiții, creșterea economică din acest an va oscila în jur de 5%, transmite IPN.

Adrian Lupușor, director executiv Expert-Grup, citat într-un comunicat de presă al Centrului, menționează că analiza ritmurilor de creștere economică din ultimii ani indică asupra stabilizării economiei moldovenești în jurul unul echilibru nefavorabil, marcat de rate scăzute de creștere. Fenomenul îmbătrînirii populației și insuficiența de capital privat vor împiedica relansarea durabilă a economiei naționale, în condițiile în care PIB-ul urmează un trend descendent.

Economiștii Centrului se arată îngrijorați și de impactul structurii cheltuielilor bugetare asupra creșterii economice. În ultimii ani, bugetul public a devenit mai degrabă social și reactiv la fenomenul de îmbătrînire a populației, cu pondere în scădere a cheltuielilor productive. Potrivit lor, pe parcursul ultimilor ani investițiile publice în infrastructură, medicină și educație, au crescut mai lent decît cele destinate protecției sociale. Astfel, necesitatea de a regîndi fundamental politica de cheltuieli bugetare devine imperativă pentru dezvoltare durabilă a țării.

În opinia experților, nivelul înalt al discrepanței fiscale este o altă constrîngere majoră pentru creșterea economică, care subminează capacitatea bugetului public de a contribui mai activ la dezvoltare. Acesta, alături de încetinirea creșterii productivității muncii și a salariilor, vor limita potențialul de creștere al economiei în anul următor.


Experții afirmă că pentru impulsionarea economiei pînă la niveluri optime de creștere, de 7-8%, trebuie să continue reformele de ameliorare a climatului de afaceri, în paralel cu o serie de politici care ar spori nivelul de încredere a investitorilor în stat și în perspectivele economice ale acestuia. Potrivit lor, în 2018 mai mulți factori vor influența creșterea economică calitativă, precum inflația temperată, anul agricol favorabil, asistența externă, remiteri în creștere etc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?