X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Expert: Gazprom ar putea înainta Republicii Moldova anumite condiții

7 oct. 2021,, 08:31   Economie
3179 7

După cum a menționat expertul rus în domeniul energetic, Igor Iușkov, pentru Gazprom este mai profitabil să încheie un nou contract pe termen lung cu Moldova ocolind Ucraina, dar aici Chișinăul se poate confrunta cu o reacție din partea Kievului, UE și SUA.

Așa a a comentat expertul pentru ziarul ВЗГЛЯД intenția Republicii Moldova de a obține o reducere bruscă a prețului la gazul rusesc, relatează vz.ru

"Moldova trebuie să acționeze adecvat dacă dorește să negocieze un nou contract pe termen lung cu Gazprom", a declarat Igor Iușkov, expert la Universitatea Financiară din subordinea Guvernului Federației Ruse și a Fondului Național pentru securitate energetică.

"Cu toate acestea, atunci cînd autoritățile moldovenești declară că vor să trăiască ca în Europa și să urmeze calea integrării europene indiferent de critica Rusiei, atunci prețul gazului de 750 de dolari pe mia de metri cubi ar trebui să le convină – aceasta este prețul gazelor naturale din Uniunea Europeană cu referire la piețele spot", a adăugat el.

Potrivit lui, Moldova a simțit brusc diferența de preț comparativ cu ultimul contract.


"Potrivit contractului expirat, cu condiții destul de unice pentru Moldova, Chișinăul a cumpărat gaz rusesc la preț de aproximativ 200-250 USD pe mia de metri cubi", a explicat expertul.

"În plus, acel contract a stabilit o schemă destul de profitabilă pentru Chișinău – vara, prețul gazelor a fost legat de piețele spot, deoarece cererea de energie este mai mică, iar iarna - de prețul petrolului. Acest lucru a făcut posibilă primirea gazului rusesc la un preț destul de scăzut pe parcursul anului", a spus Iușkov.

În opinia sa, Gazprom ar putea înainta anumite condiții pentru încheierea unui contract avantajos Moldovei.

"În primul rînd, la nivel de stat, Moscova dorește să realizeze un dialog normal cu Chișinăul în privința Transnistriei. În al doilea rînd, ar putea fi vorba despre schimbarea punctului de livrare-primire a gazelor pentru Moldova". Acum gazul rusesc tranzitează Ucraina, apoi trece prin Transnistria în Moldova. În această situație, Moldova nu poate deconecta Transnistria de la alimentarea cu gaze, de altfel va rămîne și ea fără gaz", a presupus expertul

În același timp, ar putea fi neprofitabil pentru Moldova să schimbe punctul de primire a gazului rusesc, care este un motiv de conflict de interese.

"Din cauza mutării punctului de primire a gazelor, Moldova ar putea strica relațiile cu Ucraina, așa cum a fost cu Ungaria. În plus, UE și SUA ar putea exercita presiuni asupra Moldovei. Mai mult, autoritățile moldovenești singure ridică problema datoriei Transnistriei față de Gazprom, afirmînd că nu o vor plăti.

Acesta este o cale neconstructivă, care ar putea forța Gazprom să ceară rambursarea datoriilor. Prin urmare, dacă doresc să semneze un nou contract unic, atunci ei trebuie să negocieze cu Gazprom", a concluzionat Iușkov.

Anterior, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, Andrei Spînu, a declarat că țara dorește să cumpere gaz rusesc la un preț de 220-280 dolari pe 1000 de metri cubi, dar nu cu 790 dolari, ca în luna octombrie.

Spînu a spus că "contractul dintre Moldovagaz și Gazprom este destul de vechi, el mereu a fost prelungit". Partea moldovenească "a solicitat prelungirea contractului cu încă un an, conform vechii formule de calcul", ceea ce este "avantajos în condițiile în care costul gazelor a crescut de mai multe ori pe piața mondială".

Reprezentanții conducerii RM au refuzat să participe la negocierile dintre Moldovagaz și Gazprom privind livrările de gaze către Moldova, amenințate de majorarea tarifelor.

Moldova cumpără gaz de la Gazprom din 2008, reînnoind anual contractul. Șeful Moldovagaz Vadim Ceban a declarat că în țara va avea loc o majorare a tarifelor la gaze în toamnă, deoarece contractul de cumpărare la un preț redus s-a încheiat la sfîrșitul lunii septembrie.

Chișinăul cumpără gaz rusesc în octombrie la preț de 790 dolari pe mia de metri cubi. Totodată, prețul mediu anual de achiziție a gazului în Republica Moldova în anul 2021 constituie 200 USD.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?