Preşedintele stiri: 3022

Expert: Gazele din Ucraina nu va ajuta Moldova

26 oct. 10:30   Economie
1572 2

Posibilele livrări de gaz de către Naftogaz din Ucraina puțin probabil că vor schimba situația actuală din Republica Moldova, deoarece va satisface doar parțial necesitatea de gaze naturale a țării, transmite Noi.md.

Despre acest lucru a declarat candidatul în științe economice, profesor asociat al Departamentului de teorie economică al Universității de studii Economice ”G.V. Plekhanov” din Rusia, Tatiana Skrîli.
"Acordul-cadru cu Naftogaz nu va schimba poziția actuală a Moldovei cu privire la gaze, livrările ucrainene vor acoperi o mică parte din nevoile generale (ale țării în gaze - n. red.)", a spus Skrîli.

Moldova, potrivit analistei, consumă 1,2 miliarde de metri cubi de gaze anual, dar dacă luăm în considerare consumul Republicii Transnistrene nerecunoscute - încă 1,8 miliarde de metri cubi. Volumul posibilelor livrări de gaze, cu menținerea aceluiași nivelul de consum, potrivit estimărilor RIA Novosti, poate fi suficient pentru aproximativ un trimestru.

Gazul poate ajunge în această țară fie în tranzit prin Ucraina, fie prin România. Ambele țări preocură gaze naturale din țările exportatoare de gaze, de aceea, chiar dacă Naftogaz oferă o reducere la volumul de livrare, acesta va fi pe termen scurt și nu este un fapt că livrările vor avea loc în mod continuu", a adăugat ea.

Încheierea unui nou contract pe termen lung între Gazprom și Moldova pînă la 1 noiembrie, după cum s-a anunțat vineri, cu referire la o sursă apropiată negocierilor, este "foarte îndoielnică", există riscul opririi complete a livrărilor. Gazprom este gata să continue livrările de gaze către Moldova doar dacă va fi rambursată datoria de aproximativ 700 de milioane de dolari. În caz contrar, livrările de gaze către republică pot fi oprite de la 1 decembrie. Negocierile privind încheierea unui acord pe termen lung între Rusia și Moldova continuă.


Moldova a procura "combustibilul albastru" de la Gazprom în baza unui acord semnat în 2008, termenul său expirînd la 30 septembrie. Părțile nu au putut conveni asupra unor noi condiții și au prelungit acordul pentru o lună - pînă la sfîrșitul lunii octombrie. În același timp, prețul gazelor a crescut pînă la 790 USD pentru o mie de metri cubi. Cu toate acestea, Moldovagaz a anunțat la 6 octombrie că consumul de gaze în Moldova depășește temporar livrările de combustibil din Federația Rusă, ceea ce poate duce la probleme cu furnizarea de energie electrică.

La 22 octombrie, Parlamentul Republicii Moldova a instituit în țară stare de urgență din cauza crizei energetice, astfel încît să fie posibilă alocarea de fonduri din buget în regim accelerat pentru achiziționarea unor volume suplimentare de gaze pentru a menține presiunea în conductă. La 23 octombrie, Moldova a solicitat Ucrainei să furnizeze 15 milioane de metri cubi de gaz, după care luni a devenit cunoscut faptul că Naftogaz și Energocom din Moldova au semnat un acord-cadru privind furnizarea pînă la 700 de milioane de metri cubi de gaze către Moldova, dacă va fi necesar.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X