Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Expert, despre greșelile comise de premier și ANRE privind prețul la carburanți

9 iun. 2018,, 10:00   Economie
5274 1

Prim-ministrul Pavel Filip a comis o greșeală adresîndu-se la ANRE cu solicitarea de a revizui decizia privind noile tarife pentru produsele petroliere, iar problema regulatorului nu constă în faptul că nu poate calcula, ci în formula de calcul.

Această opinie a fost exprimată de expertul în domeniul energiei al IDIS „Viitorul”, fost director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, intervievat de NOI.md.

El a menționat, de asemenea, că ANRE nu este responsabilă pentru deciziile sale. „Eu nu am auzit nicio explicație din partea lor. Iar prim-ministrul repetă greșeala pe care anterior au comis-o practic toți premierii, creînd un precedent, și societatea va considera că prețurile produselor petroliere pot fi reglementate la indicațiile premierului. Data viitoare, la apariția unor întrebări referitoare la prețurile la produsele petroliere, oamenii vor privi imediat spre prim-ministru – să facă ceva. Adică anume el va fi responsabil pentru prețurile la produsele petroliere, ceea ce nu este corect”, a spus Victor Parlicov.

El a reamintit că formula de calculare a prețurilor la produse petroliere constă din trei elemente, două fixe (impozitele și marja) și unul care ține de calcularea prețului echilibrat, înmulțit la cursul mediu.

„Cum în această formulă se pot comite greșeli pentru a schimba decizia? Și cum atunci să avem încredere că ANRE calculează corect celelalte tarife, cu formule mult mai complicate? Pentru mine este evident că, dacă ei adoptă o decizie, apoi renunță la ea, problema constă nu în faptul că nu știu să numere, ci în formulă”, a spus fostul director general al ANRE.


Potrivit acestuia, pe de o parte, spunem că avem o piață competitivă, pe de alta, prețurile pe una dintre cele mai mari piețe unde nu există monopol, ANRE le stabilește pe cale administrativă.

Potrivit lui Victor Parlicov, aceasta ar fi o mare greșeală. „Decizia a fost luată din considerentul că pe piața produselor petroliere mecanismele concurențiale nu funcționează așa cum trebuie. Dar dacă e așa, trebuie să facem ca ele să funcționeze, nu să schimbăm legea. Pentru aceasta există Consiliul Concurenței, care trebuie să vegheze ca între participanții pieței să nu existe cîrdășii și alte acțiuni anticoncurențiale. Faptul că acest lucru nu funcționează și ne vedem nevoiți să scriem alte legi și să născocim prețuri administrative denotă că la noi economia și luarea deciziilor care țin de ea sînt profund bolnave”, a spus expertul de la IDIS Viitorul.

El a menționat că bazele problemei prețurilor administrative pe piața produselor petroliere au fost puse în lege. „Cînd începuse elaborarea ei, eu lucram la ANRE și noi am spus că aceasta este o abordare greșită, deoarece Agenția nu dispune de instrumente pentru reglementarea la nivel a prețurilor pe o piață concurențială. Instrumentele ANRE erau destinate piețelor neconcurențiale. Iar pentru cele concurențiale există Consiliul Concurenței”, a subliniat expertul.

Potrivit lui, anterior, din cauza cîrdășiilor dintre companiile care comercializează produse petroliere, prețurile la aceste produse nu reflectau situația obiectivă de pe piețele externe. S-a crezut că reglementarea administrativă va corecta starea de lucruri. Dar atunci cînd ANRE calculează prețurile în conformitate cu legea, se conduce de cotațiile Platts, dar nu ale barilului de petrol, al cărui preț este cunoscut tuturor.

Potrivit lui Victor Parlicov, pe de o parte, acest lucru este corect, deoarece în țara noastră nu există capacități de prelucrare a petrolului, însă Agenția primește informațiile despre cotațiile Platts prin abonament, pentru care achită anual peste 1 milion de lei. De aceea nu se vede legătura dintre prețurile la pompă anunțate de benzinăriile din Moldova și cele de pe piața internațională.

„Pînă acum ne-a tot mers – prețurile produselor petroliere pe piața mondială erau acceptabile, dar după ce ele au început să crească au apărut întrebări. În alte țări prețurile nu sînt reglementate. Unica țară din UE în care există o abatere de la această practică este Croația (la ea fac trimitere autorii legii moldovenești). Acolo erau administrate prețurile de pe piața angro, deoarece o singură companie-monopolistă rafinează petrolul. De aceea, în alte țări prețurile de la benzinării diferă substanțial. În Moldova – nu. La noi practicile care trezeau suspiciuni au fost, de facto, legiferate prin adoptarea prețului-limită”, a spus fostul director general al ANRE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?