Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Expert: Depozitele în bănci s-au transformat într-o durere de cap a BNM

11 sep. 2018,, 18:00   Economie
3595 0

Depozitele în băncile comerciale s-au transformat într-o durere de cap a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), consideră expertul economic al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, Veaceslav Ioniţă.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a remarcat într-un studiu că la începutul lunii septembrie BNM a majorat norma rezervelor obligatorii pentru depozitele atrase în lei până la nivelul record pentru Moldova – de 42,5%. În opinia sa, această majorare se datorează ca urmare a trei factori de bază: creșterea accelerată a depozitelor în lei în sistemul bancar, gradul redus de creditare a economiei și surplusul de valută pe piața valutară.

„Din 2015, depozitele atrase în lei au crescut cu 12,9 mlrd. lei, iar cele în valută s-au redus cu 1,3 mlrd. lei. Anume creșterea cu 56% a depozitelor în lei (până la 35,9 mlrd. lei) a determinat decizia BNM. Pe fundalul acestei creșteri continuă să scadă volumul creditelor oferite de bănci economiei. Astfel, comparativ cu 2015, creditele bancare s-au redus cu 14%, până la 33,4 mlrd. lei. Această reducere se datorează exclusiv reducerii creditelor oferite persoanelor juridice (cu 7,6 mlrd. lei)”, susţine expertul.

Ioniţă afirmă că pPersoanele juridice nu doar că și-au redus creditarea de la bănci, dar au majorat și depunerile în bănci cu 6,6 mlrd. lei. Altfel spus, în doar mai puțin de trei ani, agenții economici și-au redus activitatea investițională cu 14,2 mlrd. lei.

„Astfel, persoanele fizice au devenit colacul de salvare al băncilor, în condițiile în care și-au majorat în această perioadă volumul de credite contractate cu 47% sau 2,8 mlrd. lei”, a menţionat el.

În opinia sa, „în prezent băncile își îndeplinesc slab funcția lor în economie de a atrage resurse libere și a credita economia”. Dacă în 2015 la 23,9 mlrd. lei depozite în lei băncile ofereau 22,1 mlrd. lei credite în lei, în 2018 acest raport este de 35,9 mlrd. lei la 20,5 mlrd. lei.

„Băncile nu sunt extrem de stresate de acest fapt, deoarece în salvarea lor vine BNM, care procură restul resurselor neutilizate. Pentru a reduce presiunea pe piața financiară, BNM a intervenit majorând rezervele obligatorii. Costurile suportate de BNM se ridică la 529 mil. lei anual. Costurile sunt determinate atât de creșterea volumului de depozite, cât și al rezervelor obligatorii. Ceea ce salvează parțial situația este reducerea ratei plătite de BNM de la 6% în 2017 la 3,5% în prezent. Totodată, observăm că cele mai mari costuri suportate de BNM au fost în perioada 2015-2016, atunci când a fost nevoită să absoarbă șocul provocat de injecția de capital în sistemul financiar. Astăzi însă, prin intervențiile sale, BNM nu majorează în termeni reali masa monetară”, susţine expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?