Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Evoluția ratei inflației, anticipată de BNM

3 aug. 2018,, 14:50   Economie
2320 0

Rata anuală a inflației în Moldova va continua să scadă și va atinge nivelul minim de 1,9 la sută în trimestrul IV al anului 2018.

După aceasta traiectoria ei se va modifica și inflația va crește pînă la 6,5 la sută în trimestrul III al anului 2019. Acest lucru a fost comunicat de către prim-vicepreședintele Băncii Naționale a Moldovei Vladimir Munteanu, prezentînd Raportul asupra inflației nr.3, relatează NOI.md.

El a menționat că pe parcursul celui de-al doilea trimestru al anului 2018 s-a menținut trendul descendent al ratei anuale a inflației care a coborît de la 4,7 la sută în martie pînă la 3,2 la sută în iunie. Rata de bază a inflației s-a redus în acest an de la 4 la sută în martie pînă la 3,7 la sută în iunie. Micșorarea ulterioară a ratei inflației în acest an pînă la 1,9 la sută în trimestrul IV va fi condiționată preponderent de diminuarea prețurilor regulate, a prețurilor la produse alimentare și rata de bază a inflației.

Primul vicepreședinte al BNM a spus că rata de bază a inflației va înregistra o traiectorie similară celei a ratei anuale a inflației. Aceasta va descrește în 2018, dar va crește în perioada ulterioară, fiind determinată, în mare parte, de factorii ofertei.

În 2018 ritmul de creștere a prețurilor la produse alimentare se va încetini, iar în a doua jumătate a anului viitor va avea un trend diferit. Nivelul anual al prețurilor reglementate va scădea în trimestrul curent pînă la -4.4 la sută, însă, ulterior, va crește peste 10 la sută în semestrul II al anului 2019. Ritmul de creștere a prețurilor la combustibili va avea o traiectorie descendentă pe întreaga perioadă de prognoză, după ce în trimestrul curent încă va crește pronunțat.


Noua rundă de prognoză a inflației pe termen mediu (opt trimestre) a fost elaborată în baza analizei macroeconomice actualizate și a asumărilor aferente acesteia, luînd în calcul evoluțiile interne și cele ale mediului economic internațional, inclusiv dinamica consumului populației, remiterilor, indicatorilor pieței valutare, indicilor bursieri la materii prime și resurse energetice, precum și modificarea condițiilor de comerț extern și intern.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?