X 
Incendii stiri: 684
Cazul Șor stiri: 579
Preşedintele stiri: 3722

Energocom va procura gaze la prețuri mai avantajoase. Cine va oferi banii

26 mai. 19:45   Economie
3357 1

Energocom va achiziționa în acest an gaze la prețuri mai favorabile pe piață, din contul a 200 de milioane de euro (100 de milioane de euro grant din partea Guvernului Norvegiei și 100 de milioane de euro suplinirea împrumutului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare).

Despre acest lucru a anunțat Ministerul Energiei, menționînd că această decizie a fost luată astăzi la ședința Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică.

Tranzacțiile vor avea loc pe platforma comună a UE, pentru a permite unui număr cît mai mare de furnizori să participe, a comunicat ministrul Energiei, Victor Parlicov. De asemenea, acest lucru va oferi flexibilitate în cazul etapei de precalificări, incluse în acordul de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Astfel, va fi diminuat prețul portofoliului de gaze naturale deținut de SA Energocom, procurîndu-se volume de gaze necesare următorului sezon rece.

Potrivit Ministerului Energiei, proiectul „Securitatea furnizării gazelor naturale”, în valoare de 300 milioane de euro, este un credit de tip revolving în vigoare între 22.08.2022 și 23.10.2025. El a permis Republicii Moldova anul trecut să găsească surse alternative de gaze non-rusești, cînd Gazprom a redus volumul de gaze livrate Moldovagaz, prevenind situațiile de întrerupere a livrării acestui serviciu către populație.


Totodată, pentru prima dată Republica Moldova și-a făcut stocuri strategice de gaze, păstrate în Ucraina și România. Prețurile gazelor vîndute de Energocom către Moldovagaz, destinate consumatorilor de pe malul drept al rîului Nistru, au fost puțin mai mici decît cele oferite de Gazprom pentru Moldovagaz, volume ce au fost redirecționate către regiunea transnistreană. SA Energocom a returnat, în aprilie, 35 de milioane de euro din prima tranșă a împrumutului luat de la BERD, la 1 iulie urmînd să închidă prima tranșă de 100 de milioane de euro.

După finisarea perioadei Clean up, aceasta sumă din prima tranșă poate fi reîmprumutată. Decizia de a face noi achiziții de gaze este motivată și de imprevizibilitatea relației cu Gazprom.

2
0
0
0
21

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?