Criza energetică stiri: 783
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7326
Obiectiv european stiri: 283

Energocom va cumpăra de la Moldovagaz circa 25 de milioane de metri cubi de gaz

24 mai. 22:15   Economie
1731

Întreprinderea de stat "Energocom" va cumpăra de la "Moldovagaz" aproape 25 de milioane de metri cubi de gaz, la preţul de achiziţie din lunile martie-aprilie. Costul total depășește 250 de milioane de lei. Comisia pentru Situaţii Excepţionale a luat luni această decizie pentru a ajuta "Moldovagaz" să achite plata curentă către concernul rus "Gazprom" şi pentru a asigura securitatea energetică a ţării noastre în caz de urgenţă.

Vicepremierul Andrei Spînu susţine că acum nu există o claritate privind furnizarea gazului în volumele necesare de la Gazprom. Prin urmare, autorităţile vor acţiona în funcție de situaţie, spune Andrei Spînu.

"Aceste 25 de milioane de metri cubi devin proprietatea companiei Energocom, respectiv proprietatea statului şi vor fi folosite cînd sau dacă apare o situaţie de urgenţă. La moment, se păstrează în reţelele de transport ale noastre, ale României şi o parte în Ucraina", a spus Andrei Spînu.

Totodată, măsura este necesară pentru ca Moldovagaz să aibă suficienţi bani pentru a achita Gazpromului consumul din luna aprilie şi avansul pentru luna mai. Totuşi, Preşedintele Parlamentului Igor Grosu susţine că este soluţie de moment.

"Realitatea tristă este că noi iarăşi prin Energocom salvăm Moldovagaz şi aici e marea problemă, pentru că această companie fiică a Gazpromului, monopolistului care ne furnizează gaz, Moldovagaz practic nu face nimic şi eu nu văd un efort clar din partea acestei companii pentru a rezolva problema. E data de 20 şi e data limită de parcă oamenii primesc salarii pe data de 20", a menționat Igor Grosu, preşedintele Parlamentului.

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a scris pe rețele de socializare că banii încasați vor fi direcționați către Gazprom, pentru respectarea obligațiilor financiare față de concernul rus.

Comisia pentru Situaţii Excepţionale a mai decis ca "Energocom" să încheie contracte prin negocieri directe, pentru a achiziţiona volumul necesar de energie electrică din iunie. În prezent, compania discută cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan şi parteneri din Ucraina, iar contractele trebuie semnate pînă la sfîrşitul lunii mai.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав