X 
Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1132

"Energocom" va avea competența legală pentru procurarea și stocarea gazelor naturale

10 aug. 16:15   Economie
2119 0

În vederea asigurării securității aprovizionării consumatorilor cu gaze naturale în situații de urgență, Guvernul a aprobat, astăzi, Hotărîrea care impune obligația de serviciu public S.A. „Energocom”.

Prin aceasta, se va crea un mecanism legal care va permite S.A. „Energocom” să inițieze procedura de achiziție, în mod transparent, a cantităților necesare de gaze naturale pentru stocarea acestora.

Documentul prevede stabilirea obligației semnării între furnizorii de ultimă opțiune și S.A. „Energocom” a unui contract-cadru de vînzare-cumpărare a gazelor naturale achiziționate și/sau stocate, în contextul obligației de serviciu public impuse.

Proiectul mai prevede că vînzarea de gaze naturale către furnizorii de ultimă opțiune va avea loc în cazurile în care:

- este sistată și/sau limitată livrarea gazelor naturale de pe piață aferentă contractelor în derulare;


- este necesară aprovizionarea consumatorilor cu cantități de gaze naturale suplimentare celor stabilite în contractele în derulare;

- prețul gazelor naturale livrate de S.A. „Energocom” este mai mic decît prețul gazelor naturale contractate de către furnizorii de ultimă opțiune.

Menționăm că S.A. „Energocom” urmează să realizeze achizițiile de gaze naturale în baza procedurii prestabilite de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ceea ce va oferi un grad sporit de transparență a licitațiilor.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав