COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Economist despre perspectivele pentru întreg anul 2020

„Covidul și seceta pun pressing (n.r. – presiune) semnificativ pe perspectivele anului curent”. Concluzia a fost făcută de economistul Stas Madan.

Datele privind PIB pentru prima jumătate a anului arată o descreștere economică de 7,2% f-a-p și 7,0% pe seria brută ajustată sezonier și chiar dacă în Republica Moldova cea mai mare parte a PIB-ului (circa 57-58%) se formează de regulă în a doua jumătate a anului, perspectivele pentru întreg anul 2020 rămîn mai degrabă sumbre, avînd în vedere că în semestrul 2 vom avea reflectarea statistică a impactului uneia din cele mai severe secete din ultimii ani – notează el, într-o analiză publicată pe www.expert-grup.org.

Madan mai menționează că „există toate premisele ca ultima revizuire a indicatorilor macroeconomici, efectuată de autorități, care prognozează un declin economic de 4,5%, să fie depășită, fiind posibil chiar și depășirea pragului de -6 la sută, înregistrat în anul de criză 2009” – a concluzionat expertul, transmite tribuna.md.

Potrivit spuselor sale, evoluția economică și ritmurile recuperării vor fi influențate de: 1. Impactul secetei, 2. Rolul minor al statului cu suport pentru depășirea crizei, 3. Comportamentul de consum prudent, 4. Evoluția situației epidemiologice, 5. Ritmul de revenire a principalilor parteneri comerciali, în special din UE, 6. Menținerea/continuarea politicii monetare relaxante.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load