O astfel de opinie a exprimat jurnalistul Dumitru Calac, în cadrul emisiunii „Без галстуков” cu Alexandr Stahurski de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.
El a atras atenția asupra faptului că exporturile și importurile Moldovei sînt în scădere.
„Am pierdut piața de desfacere din Rusiei și a altor țări CSI. Și nu este ușor să găsim alte piețe pentru produsele noastre. Auzim că exportul de zmeură, prune și alte produse în Uniunea Europeană este în creștere. El într-adevăr este în creștere. Dar faptul că exportul de zmeură a crescut de la 700 de tone la 1 000 de tone, acest lucru nu aduce prea multe beneficii economiei”, a spus jurnalistul.
El a subliniat că, pe de altă parte, în prima jumătate a anului, exportul nostru de ulei de floarea-soarelui s-a redus de mai mult de 1,5 ori, în timp ce exportul de semințe de floarea-soarelui s-au dublat.„Acest lucru spune multe. Ne spune despre faptul că am redus semnificativ exporturile de produse cu valoare adăugată mare și am crescut exporturile de materii prime cu valoare adăugată mică. Acest lucru înseamnă că am primit venituri bugetare mult mai mici decît am fi putut primi”, a spus Calac.
Potrivit lui, dacă e să vorbim despre datoria de stat a Republicii Moldova, ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, care și-a dat demisia, și alți oficiali spun că totul este sub control și că datoria noastră nu este atît de mare în raport cu PIB-ul.
„Acest lucru este într-adevăr așa. Noi nu avem o datorie atît de mare în raport cu PIB-ul. Ea este undeva între 32-34% din PIB, dar crește rapid. De asemenea, crește rapid și ponderea deservirii datoriei publice externe. Anul trecut am cheltuit mai mult pentru deservirea datoriei externe decît am cheltuit pentru toate subvențiile pentru producătorii agricoli, pentru vinificatori, pentru investiții de capital”, a declarat jurnalistul.”Așadar, da, atunci cînd iei bani, este un lucru să îi întorci. Dar ei ar trebui să stimuleze creșterea economică. Dacă acest lucru nu se întîmplă, datoria externă devine o povară foarte serioasă pentru buget. Banii care se duc pentru plata datoriei externe ar putea fi folosiți pentru unele programe sociale”, a subliniat Dumitru Calac.
De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că oamenii din Moldova vînd valută străină mai mult decît o cumpără.
„Acest lucru arată că ei scot „de la ciorap” și vînd valută străină pentru a supraviețui. Dar fac acest lucru persoanele care o valută. Iar cei care nu au această valută, pur și simplu devin mai săraci și trebuie să renunțe multe lucruri. Aceste momente ar trebui să luate în considerare”, a declarat jurnalistul.
Adăuga comentariu