X 

Domeniile în care vor să investească unele companii din EAU

10 mai. 2018,, 15:40   Economie
4536 1

Emiratele Arabe Unite (EAU) se arată interesate în consolidarea cooperării economice cu Republica Moldova.

Investitorii din EAU sînt pregătiți să dezvolte parteneriate cu companiile moldovenești în domenii precum infrastructura, agricultura, turismul, sectorul IT și cel energetic.

Acest fapt a fost menționat de către ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la întîlnirea bilaterală cu ministrul Economiei al Emiratelor Arabe Unite, Sultan bin Saeed Al Mansouri, la care s-a discutat despre posibilitatea atragerii investiţiilor arabe în proiecte de infrastructură, agricultură, IT, transport aerian. Oficialii au reiterat că relaţiile moldo-emirateze au un potenţial mare de dezvoltare și trebuie valorificat. Întîlnirea a avut loc în cadrul Forumului de afaceri moldo-emiratez, care se desfășoară în perioada 9-10 mai la Dubai, relatează Noi.md.

Ministrul Chiril Gaburici a salutat semnarea, în ianuarie 2018, a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite privind cooperarea economică şi tehnică ce va sta la baza creării unei comisii interguvernamentale de colaborare economică şi va permite formarea grupurilor de lucru în diverse domenii concrete.


Ministrul Economiei și Infrastructurii a menţionat că una dintre principalele priorități ale Guvernului Republicii Moldova este atragerea investiţiilor străine şi crearea unui climat de afaceri atractiv pentru investitori. În acest scop, au fost întreprinse un șir de reforme privind ameliorarea mediului de afaceri, și anume: reducerea numărului instituțiilor cu funcţii de control și a numărului de acte permisive, simplificarea procesului de raportare pentru agenții economici, crearea Ghișeului unic pentru eliberarea actelor permisive, acordarea cetățeniei prin investiție etc.

„Ne dorim intensificarea cooperării comercial-economice și investiționale cu EAU și încurajăm companiile din Emiratele Arabe Unite să participe la activitatea zonelor economice libere, parcurilor industriale și parcului IT din Republica Moldova, care oferă condiţii atractive pentru investitorii străini. De asemenea, invităm companiile din EAU să participe la concursurile de privatizare a proprietății publice, unde vor fi expuse companii autohtone din diverse domenii”, a subliniat ministrul Economiei și Infrastructurii.

În context, Chiril Gaburici a evidențiat sectoarele care s-au dezvoltat în ultimii ani și prezintă un interes sporit pentru investitorii străini, cum ar fi tehnologiile informaționale și automotive. Totodată, ministrul i-a îndemnat pe oamenii de afaceri din EAU să investească în domeniile cu oportunități mari de dezvoltare – transport aerian, turism, agricultură, infrastructură.

La rîndul său, ministrul Economiei al Emiratelor Arabe Unite, Sultan bin Saeed Al Mansouri, a subliniat dezvoltarea remarcabilă a relațiilor bilaterale dintre Moldova și EAU, menționînd interesul ambelor țări de a consolida cooperarea economică și comercială. „Acest interes s-a manifestat prin semnarea mai multor acorduri de cooperare orientate spre dezvoltarea unor parteneriate mai productive între Moldova și EAU. Una dintre cele mai importante acțiuni a fost semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Emiratelor Arabe Unite privind cooperarea economică și tehnică, care va duce relația dintre cele două state la un alt nivel”, a reiterat Sultan bin Saeed Al Mansouri.

Oficialul a exprimat deschiderea pentru consolidarea parteneriatului economic cu Republica Moldova şi interesul investitorilor arabi de a dezvolta parteneriate în domenii de interes comun, precum infrastructura, agricultura, turismul, sectorul IT și cel energetic. În context, Sultan bin Saeed Al Mansouri a invitat Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova și oamenii de afaceri să participe la Expo Dubai 2020.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?