X 
Arşiţa stiri: 189
Jocurile Olimpice stiri: 145
Transnistria stiri: 1412

Doi mari investitori străini pleacă din Republica Moldova

12 iun. 17:45   Economie
16514 0

Doi mari investitori în Republica Moldova, compania japoneză Fujikura și cea germană Coroplast din Căușeni, urmează să-și închidă activitatea, deoarece contractele în baza cărora fabricau cablaje pentru mașini au expirat, iar altele noi nu au fost încheiate, din varii motive, a declarat directoarea Agenției de Investiții, Natalia Bejan, la emisiunea Indicator Economic de la Radio Moldova.

De exemplu, cablajele produse de Coroplast nu mai sînt necesare, deoarece nu mai este fabricat modelul respectiv de automobil pentru care acestea erau utilizate. Potrivit Nataliei Bejan, războiul din Ucraina nu este un motiv care a influențat închiderea acestor fabrici, însă un factor important care a determinat aceste decizii este faptul că forța de muncă în Republica Moldova nu este atît de ieftină, ca în alte țări, notează noi.md cu referire la radiomoldova.

„Este întrebarea privind forța de muncă și competitivitatea Republicii Moldova. Atît în cazul Fujikura, cît și în cazul Coroplast noi vorbim despre muncă foarte manuală și foarte simplă, mai puțin plătită. Moldova nu numaidecît este cea mai competitivă țară la capitolul muncă ieftină”, a relatat Natalia Bejan.

De asemenea, Natalia Bejan a menționat că există investitori importanți în sectorul industriei auto în Republica Moldova, cum ar fi, de exemplu, o fabrică ce produce magneți pentru Compania Tesla.

„Cunoaștem despre companiile care pleacă, dar nu prea cunoaștem despre companiile care au venit anul trecut în R. Moldova. Lor nu prea le place să vorbească despre asta pentru că dacă află competitorii despre acest lucru, se vor uita și ei la această piață. În acest caz le creează o competiție la forța de muncă. Un exemplu ar fi ZEL din Comrat, atunci cînd oamenii disponibilizați de la Fujikura, zeci de oameni au fost angajați la altă companie deschisă anul trecut acolo, care face magneți pentru Tesla”, a mai spus Natalia Bejan.


Interviul integral cu directoarea Agenției de Investiții poate fi ascultat integral astăzi, la ora 17:10, la emisiunea Indicator Economic de la Radio Moldova.

28
4
2
16
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumul republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав