X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Dodon: Guvernarea a adunat în buget cu 4 mlrd. mai mult din scumpirile la gaz și carburanți

18 mai. 2022,, 16:45   Economie
2859 0

Președintele Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse și fost șef al statului, Igor Dodon spune că „de la creșterea prețurilor la gazele naturale și benzină guvernul încasează în bugetul de stat din buzunarul cetățenilor cu cca 4 mlrd. lei mai mult ca în anii precedenți”.

„Guvernul anual majorează accizele la benzină și motorină. Spre exemplu în acest an, acciza la benzină s-a majorat cu 44 bani/litru, de la 4,87 lei/litru în 2021 la 5,31 lei/litru în acest an. Acești bani, în loc să meargă în fondul rutier pentru reparația drumurilor, cea mai mare parte merge direct în bugetul de stat pentru acoperirea deficitului bugetar”, a spus Dodon. Acesta explică faptul că suplimentar la accize Guvernul mai încasează și 20% TVA. „Cu cît este mai mare prețul la benzină, cu atît sînt mai mari încasările Guvernului din TVA, ceea ce duce la accelerarea inflației”, a declarat Igor Dodon, citat de unimedia.info.

„Inflația în Republica Moldova a ajuns la 27%, record absolut în Europa, însă nimeni la modul serios nu discută despre sursa inflației în Moldova și cine sunt cei care contribuie la creșterea acesteia.

Este cunoscut faptul că produsele energetice au o contribuție majoră la rata inflației, însă un fapt mai puțin cunoscut este rolul Guvernului în accelerarea inflației.

Pe segmentul gazelor naturale, datorită incompetenței și amatorismului actualei guvernări, Moldova a plătit în luna aprilie 1.193 USD/1000m3 - un record absolut pentru noi - și de 10 ori mai scump decît în trimestrul IV în 2020, cînd prețul a fost de 115 USD/1000m3.


Această creștere a prețului duce la creșterea cheltuielilor de import a gazelor naturale, care în acest an, în condiții favorabile vor fi nu mai mici de 950 milioane USD, sau cu 780 milioane USD mai mult decît acum doi ani. Această creștere de cheltuieli este acoperită din rezervele valutare ale țării, care în jumătate de an s-au redus deja cu 550 milioane USD și continuă să scadă.

Evident, pe lîngă epuizarea rezervelor valutare, mai avem două efecte negative: utilizarea banilor publici, pentru compensații, precum și majorarea tarifelor pentru populație. Tarifele la gazele naturale în jumate de an au crescut de la 4,2 lei/m3 de gaze la 14,06 lei/m3, iar la finele anului, în cel mai bun caz, tariful la gazele naturale pentru populație va crește pînă la 24 lei/m3 (real pot ajunge și la 30-35 lei/m3).

Ceea ce nu se discută în spațiul public, este faptul că cu cît tariful la gazele naturale este mai mare, cu atît guvernul încasează mai mulți bani sub formă de TVA. Dacă la tariful de 4,2 lei/m3 de gaze Guvernul încasa 400 milioane de lei în buget anual, atunci la tariful actual încasările au crescut cu un miliard de lei, pînă la 1,4 miliarde lei, iar odată cu majorarea tarifelor, încasările Guvernului vor trece ușor peste 2,5 - 3 miliarde lei anual. De fapt, prin aceste majorări de încasări Guvernul contribuie direct la accelerarea inflației.

Similar cu gazele naturale, stau lucrurile și pe piața produselor petroliere, care bat record după record", afirmă fostul lider PSRM.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?