Dodon: Exporturile de vinuri și fructe moldovenești în Federația Rusă, în continuă creștere

Dodon: Exporturile de vinuri și fructe moldovenești în Federația Rusă, în continuă creștere

Exportul de produse agroindustriale moldovenești în Rusia crește în ritmuri impresionante, datorită înțelegerilor personale cu Președintele FR, Vladimir Putin, privind anularea taxelor pentru unele categorii de mărfuri moldovenești, de la 1 ianuarie pînă la 1 iulie 2019.


Acest lucru a fost anunțat de Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, menționînd că, potrivit datelor disponibile, în perioada ianuarie-mai 2019, volumul a patru categorii de mărfuri exportate a crescut semnificativ, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2018.


Astfel, exportul de legume a crescut de la 360 de tone la aproape 2370 tone sau de 6,6 ori. Livrările de mere au crescut de la 100 mii pînă la aproape 167 mii tone sau 67%. Produsele conservate au înregistrat o creștere de 1,5 ori - de la 1275 la aproape 1940 de tone pentru perioada de raportare. În cele din urmă, volumul exporturilor de produse vitivinicole a crescut de la 5 milioane la aproape 7,7 milioane de litri sau 52%.


„Consider că acești indicatori constituie cea mai bună dovadă a corectitudinii vectorului de restabilire a relațiilor de cooperare economică deplină cu Federația Rusă, promovată de Administrația Președintelui RM. Și în continuare, noi vom depune eforturi pentru consolidarea pozițiilor exportatorilor noștri pe piața rusă, care este cea mai importantă și tradițională piață de desfacere”, a declarat șeful statului pe pagina sa de pe o rețea socială.


Potrivit lui, în context, este important să discutăm cu partenerii ruși problema privind prelungirea perioadei pentru exporturile mărfurilor fără taxe în Federația Rusă și după data de 1 iulie, curent. 


Igor Dodon a anunțat că preconizează să negocieze cu privire la mai multe subiecte, inclusiv și acest subiect, cu Prim-ministrul Federației Ruse, Dmitrii Medvedev, și cu reprezentantul special al Președintelui FR pentru dezvoltarea relațiilor de cooperare comerciale și economice cu Republica Moldova, vicepremierul, Dmitrii Kozak, în cadrul vizitei de lucru care va avea loc la Minsk, la 21 iunie, unde se va desfășura ceremonia de deschidere a ediției a II-a a Jocurilor Olimpice Europene.


”Totodată, consider că Republica Moldova trebuie să tindă spre creșterea exporturilor pe alte piețe și în acest sens, Administrația Președintelui contează pe o strînsă colaborare cu Guvernul Maiei Sandu, cu care sîntem în contact permanent. Sînt convins că puterea executivă a țării noastre, cu susținerea noii majorități parlamentare, va contribui la realizarea strategiei unei politici externe echilibrate și a cooperării economice reciproc avantajoase reieșind din interesele naționale ale țării”, a declarat Igor Dodon.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load