După cum a menționat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, se intenționează aprobarea proiectului politicii fiscale și vamale pentru anul 2025 pînă la sfîrșitul lunii iulie anul curent, pentru a asigura realizarea normelor de punere în aplicare a acestora. Totodată, dl Rotaru a menționat: “Intenția privind organizarea acestei discuții a fost generată de necesitatea de a discuta cu Dvs. și a clarifica din start unele chestiuni conceptuale, astfel încît să avem o înțelegere comună față de măsurile ce se regăsesc în proiect”.
Secretara de stat a Ministerului Finanțelor Cristina Ixari a menționat că obiectivele politicii fiscale pentru anul viitor sînt axate în mare parte pe intervenții tehnice sau de concretizare și păstrează în mare parte prerogativele politicilor fiscale și vamale promovate pe parcursul anilor precedenți.
În cadrul discuțiilor, participanții s-au expus și au prezentat mai multe propuneri legate de:
necesitatea implementării conceptului asigurărilor de viață
revizuirea unor prevederi din cadrul legislativ aferent prețurilor de transfer,
regimul de impozitare pentru pămînt și arenda acestuia
aspecte fiscale ce vizează veniturile persoanelor fizice obținute sub formă de creștere de capital sau dobînzi aferente valorilor mobiliare de stat procurate direct de pe platforma Ministerului Finanțelor și aferente obligațiunilor emise de autoritățile administrației publice locale
instrumentul de stimulare a angajării și menținerii salariaților – Stock option plan, ș.a.
Pe unele subiecte/aspecte mai complexe, conform solicitării participanților vor urma discuții suplimentare.
Totodată, participanții la ședință au apreciat respectarea calendarului stabilit în legea privind finanțele publice și transparență bugetară pentru elaborarea proiectului de politică fiscală și vamală pentru anul 2025, cît și includerea unor inițiative pe care mediul de afaceri le promova de mai mult timp.
Măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2025 au drept scop soluționarea constrîngerilor economice sesizate de către contribuabili și au menirea de a aduce mai multă claritate asupra înțelegerii și aplicării acesteia, identificarea instrumentelor de suport a populației, precum și continuarea procesului de armonizare a legislației Republicii Moldova la practicile UE. Documentul conține și măsuri pro-active, care vin să creeze condiții mai bune pentru dezvoltarea economică.
Urmare a examinării tuturor propunerilor Ministerul Finanțelor va definitiva proiectul de lege, va transmite Guvernului spre aprobare și respectiv Parlamentului spre adoptare.
Proiectul este disponibil la următorul link: https://mf.gov.md/ro/content/cbtm-2025-2027-%C8%99i-proiectul-hg-cu-privire-la-aprobarea-proiectului-de-lege-pentru
Adăuga comentariu