COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 934 281   INFECTAȚI 363 110(+677)   TRATAȚI 347 118      DECESE 9090(+21)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3014

Directorul "Moldovagaz": "Gazprom" vinde Moldovei gaze la cele mai avantajoase prețuri din regiune

28 ian. 15:10   Economie
2738 1

Gazpromul rusesc vinde astăzi Moldovei gaze naturale la cele mai avantajoase prețuri din regiune.

Declarația a fost făcută de președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul unui interviu acordat publicației ”Eurasia. Expert", transmite Noi.md.

El a menționat că, deși prețul la "combustibil albastru" rusesc nu o singură dată a fost criticat de unele persoane, care l-au comparat cu prețurile bursiere, dar achizițiile gazelor din Rusia au permis companiei să economisească anul trecut 40 milioane dolari.

Vadim Ceban a explicat că o astfel de economie a fost posibilă datorită diferenței dintre prețurile de achiziție de la "Gazprom" și cotațiile medii anuale pe hub-urile europene de gaze. Prețul "Gazprom" a fost, conform rezultatelor anului 2020, de aproximativ 148 dolari pentru o mie de metri cubi, inclusiv cheltuielile pentru transport pînă la frontiera Moldovei. Dacă "Moldovagaz" ar fi cumpărat gaze naturale de pe piața spot, atunci prețul mediu anual ar fi fost de aproximativ $190.

"Ținînd cont de consumul anual al Moldovei, s-a creat cifra finală de economii de peste 40 de milioane de dolari", a spus directorul "Moldovagaz".


El a menționat, de asemenea, că la hub-uri se aplică principiul "take-or-pay", precum și achitarea în avans pentru gaz.

"În acest context, condițiile financiare și tehnice din partea "Gazprom" sînt mult mai flexibile și acceptabile pentru noi, deoarece astfel de cerințe nu sînt înaintate. În plus, prețul ia în considerare și costurile de echilibrare a sistemului, precum și flexibilitatea sezonieră și zilnică. De fapt, în prezent "Gazprom" vinde Moldovei gaze la cele mai avantajoase prețuri din regiune", a declarat Vadim Ceban.

El a amintit, de asemenea, că "Moldovagaz" a pledat întotdeauna pentru tarife echitabile, atît pentru furnizor, cît și pentru consumator.

"De aceea, cînd au apărut premise reale pentru reducerea tarifului, ne-am adresat imediat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică pentru revizuirea acestuia. Ca urmare, pentru consumatorii casnici prețurile au scăzut cu 12%, ceea ce se simte foarte mult. Astfel, acestea sînt comparabile cu tarifele din România și Ucraina, în pofida faptului că în aceste țări există proprii depozite de gaze și are loc extragerea acestora, a subliniat directorul "Moldovagaz".

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X