COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Directorul Moldovagaz, despre soluția de criză în cazul blocării tranzitului de gaze prin Ucraina

Directorul Moldovagaz, despre soluția de criză în cazul blocării tranzitului de gaze prin Ucraina

Pomparea gazului în regim revers din Isaccea, România este deocamdată singura soluție fezabilă pentru asigurarea Republicii Moldova cu gaze în cazul neîncheierii unui nou acord dintre Naftogaz Ucraina și concernul rusesc de stat Gazprom privind tranzitul de gaze prin Ucraina.

Surprinzător, însă gazele pompate în regim revers din stația Isaccea, județul Brăila, vor fi cumpărate tot de la Gazprom. Cel puțin așa a comunicat pentru Economica noul director general al Moldova-Gaz, Vadim Ceban.

Potrivit lui Ceban, în prezent se duc negocieri cu partea româneacă privind asigurarea condițiilor tehnice pentru a pompa gazele în regim revers din Isaccea către Republica Moldova. Din conducta de transzit, care asigură la moment țările din Balcani cu gaze rusești, gazele vor fi introduse în rețeaua gazieră din Republica Moldova prin stațiile de la Vulcănești și Căușeni.


Ceban spune că furnizorul va rămîne concernul rusesc Gazprom. Cum e posibil acest lucru!? Potrivit directorului Moldovagaz, Gazprom va cumpăra gaze de pe piața europeană care vor fi aduse prin coridorul transbalcanic pînă la Isaccea.

”Va aduce din Turcia sau România, este o schema prin Swap de gaze”, ne-a comunicat oficialul.

Însă și în acest caz prețul va rămîne a fi calculat potrivit formulei aprobate și incluse în contractual din 2007, care a fost prelungit de fiecare data pînă în prezent. Acesta este calculat în baza unei formule complexe, ținîndu-se cont de prețurile medii la mai multe produse petroliere din ultimele trei trimestre, anterioare calculării prețului. Astfel, la finele fiecărui trimestru, prețul la gazele cumpărate de Moldovagaz este firesc să se schimbe în funcție de evoluția prețurilor la gaz, păcură și motorină în ultimele nouă luni.

Vadim Ceban a confirmat că va fi prelungit vechiul acord de achiziție a gazelor din Rusia, iar în preț va fi introdusă în continuare și taxa pe care Gazpromul o aplică pentru țările din Străinătatea Îndepărtată a Rusiei (Dalnee Zarubejie), care în prezent se ridică la 25% din prețul de livrare către Moldova-Gaz.

Amintim că după vizita de o zi la Moscova din 5 septembrie, președintele Igor Dodon anunța că a convenit cu președintele rus Vladimir Putin ieftinirea gazelor livrate de către concernul rusesc Gazprom Republicii Moldova.

”Părțile au ajuns la o înțelegere de principiu și au coordonat următorii pași de colaborare în sfera aprovizionării cu gaze, ceea ce ne permite să afirmăm deja la această etapă că tarifele pentru consumatorii finali nu vor crește. Astfel, începând cu 1 octombrie, prețul la gazele rusești, furnizate Moldovei, va scădea”, se spune într-un comunicat al Președinției.

Mai mulți experți au contestat însă meritele lui Dodon privind ieftinirea preconizată a gazului.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load