X 
Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 964

Directorul general al ”Floarea Soarelui” cere să fie audiat la Guvern

5 iul. 15:02   Economie
1902

Directorul general al întreprinderii ”Floarea Soarelui”, Stela Ostrovețchi, a solicitat să fie audiată în cadrul ședinței Guvernului care va avea loc mîine, 6 iulie, în municipiul Bălți.

Ostrovețchi susține că va cere Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) să anuleze dispoziția ce ține de excluderea deducerii TVA pentru uleiul exportat.

„”Floarea Soarelui” SA cere să nu fie ignorată solicitarea adresată de cel mai mare procesator din Republica Moldova, de unicul producător de ulei îmbuteliat pentru piața locală și marele contribuitor de plați în buget. Activitatea uzinei de ulei „Floarea Soarelui” SA este puternic afectată de dispoziţia nr. 21 din 18 mai 2022, care prevede, printre altele, excluderea de la deducere a sumelor TVA, aferente mărfurilor, serviciilor procurate, folosite pentru efectuarea exportului uleiului de floarea soarelui.

”Floarea Soarelui” SA solicită CSE a Republicii Moldova abrogarea imediată a dispoziției nr. 21 din 18 mai 2022, efectele negative ale căreia vor duce la diminuarea activității uzinei, la reducerea plaților aferente în bugetul local și republican. Decizia de rerambursare a TVA reprezintă o practică vicioasă de naționalizare a profiturilor unei afaceri private, ce ar putea fi interpretată ca o amenințare directă și nejustificată asupra unei afaceri într-o economie de piață liberalizată”, susțin reprezentanții întreprinderii.

„Dispoziția nr. 21 din 18 mai 2022 a CSE lovește în posibilitatea fermierilor ucraineni de a vinde surplusul de semințe de floarea soarelui procesatorilor din Republica Moldova, blocînd orice efort de a ajuta Ucraina în exportul de stocuri de semințe de floarea soarelui”.


Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав