Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Deși s-au ieftinit cărbunii în acest an, vînzările au scăzut

14 oct. 2020,, 15:33   Economie
3672 0

La mijlocul toamnei, gospodarii au început pregătirile pentru iarnă. Chiar dacă s-au ieftinit cărbunii, vînzările au scăzut cu 30 la sută. Deşi loturile de cărbune sînt aduse din Ucraina şi Rusia la costuri mai mici decît anul trecut, oamenii nu se grăbesc să le procure.

Preţul pentru o tonă de cărbune variază între 3200 şi 3900 de lei, iar comercianţii fac şi reduceri la cantităţi mai mari de trei tone.

Depozitul din Străşeni se laudă cu o calitate înaltă a cărbunelui de toate categoriile, dar cumpărătorii se lasă aşteptaţi, transmite publika.md.

"Vînzările sînt bunişoare, dar în comparaţie cu anul trecut un pic mai slab. Cu cît? Cu 30% sigur a scăzut. Un factor ar fi pandemia. Persoanele nu mai au venituri. Nu pot să-şi facă rezerve. De obicei cumpără din ultimii bănuţi. Şi anul trecut a fost o iarnă mai călduroasă.", a afirmat managerul depozitului de cărbune, Străşeni, Radu Avram.

Oamenii au remarcat ieftinirea, dar spun că se aprovizionează doar cu strictul necesar.


"Cumpărăm de vreo 3-4 ani cărbuni de aici. E mai ieftin cu mult faţă de anul trecut. Anul trecut era 3.800."

"Preţul e ca anul trecut, după cum ţin eu minte. Poate un pic mai ieftin."

"Avem şi lemne, dar luăm şi cărbune. Punem 4-5 beţe şi aprindem focul bine, pe urmă o căldare de cărbuni şi pînă dimineaţă e cald. Două tone de cărbune ne ajunge toată iarna."

În schimb, lemnele costă la fel ca anul trecut. Responsabilii de la MoldSilva spun că preţurile ar putea fi revizuite cel tîrziu la începutul anului viitor.

"Speciile moi, salcii, plop, au o medie de cost pe ţară de la 200 la 300 de lei. Dacă vorbim de răşinoase – în jur de 300-360 de lei. Dacă vorbim de speciile tari, un preţ mediu este de 570 de lei.", a menționat inginerul-şef silvic "Moldsilva", Nicolae Munteanu.

Chiar dacă lemnul tare este de două ori mai scump, acesta este mai solicitat pentru puterea de încălzire mai mare.

"Majoritatea preferă sortimentele tari. Că este stejarul, carpinul, frasinul, arţarul, cireşul, salcîmul. Puterea calorică a speciilor tare este mai mare. Chiar dacă preţul este mai mare, puterea calorică este mai mare.", a comunicat inginerul-şef la întreprinderea silvică Străşeni, Sergiu Chihai.

Stocul total de lemne pe ţară, preconizat de ”Moldsilva” pentru sezonul rece, va depăşi 270 de mii de metri steri, dintre care 150 de mii sînt deja în depozite.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?