X 
Coronavirus stiri: 8216
Obiectiv european stiri: 317
Criza energetică stiri: 945

Deputații au evaluat implementarea Legii privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare

29 iun. 13:33   Economie
1820

Comisia agricultură și industrie alimentară a desfășurat, astăzi, audieri pe marginea implementării Legii privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare.

Potrivit datelor prezentate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în 2021 au fost efectuate 7367 de controale planificate și 6278 de controale inopinate, la etapa comercializării și prestării serviciilor de alimentație publică. În primele cinci luni ale anului curent, au fost desfășurate, corespunzător, 1606 și 1499 de controale. Aproape o treime din acestea țin de plasarea pe piață a produselor alimentare cu marcare necorespunzătoare.

În vederea punerii în aplicare a prevederilor Legii privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, au fost elaborate mai multe acte normative conexe. Acestea stabilesc cerințele privind informarea consumatorilor despre ingredientele produselor; etichetarea produselor comercializate în vrac, în special a celor care cauzează alergii sau intoleranțe; modalitatea de marcare a datei de fabricare și a termenului de valabilitate; prezentarea declarației nutriționale și, în special, a acizilor grași trans. Totodată, rămîne restantă implementarea prevederii, care se referă la calcularea valorii energetice.

Președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea, a insistat asupra urgentării procesului de implementare a tuturor clauzelor Legii privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare. De asemenea, deputatul a invitat autoritățile responsabile să înainteze noi propuneri pentru a crește gradul de securitate și protecție a sănătății consumatorului. ”sînt convins că veți avea deplina susținere a tuturor deputaților în eforturile de protejare a sănătății oamenilor”, a subliniat parlamentarul. Vladimir Bolea a recomandat instituțiilor de resort să se bazeze pe practicile care funcționează în Uniunea Europeană.

LEGEA privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare a fost adoptată în decembrie 2017 și a intrat în vigoare la 12 ianuarie 2019.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав