Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 962

Deputat PAS, despre majorarea prețului la ulei: „Este un monopol absolut”

12 mai. 11:15   Economie
1603

Autoritățile vor solicita Comisiei pentru Situații Excepționale să introducă uleiul pentru consum în lista produselor social importante, unde adaosul comercial este plafonat pînă la 20%, pentru a reduce majorarea speculativă a prețurilor.

Despre aceasta a anunțat deputatul Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

În timp ce prețul la floarea soarelui a scăzut de la 18 lei la 12 lei, prețul la ulei a crescut brusc cu 25 - 30%. Solicitat să comenteze această situație deputatul Vladimir Bolea a menționat că majorarea operată de Grupul Trans-Oil”, controlat de milionarul Vaja Jhashi, este nejustificată.

„Este vorba de un monopolist care deține controlul absolut, pentru că partea de import a uleiului în RM este neimportantă. El, fiind un producător autohotn, reușește cu prețurile sale întotdeauna să aibă un preț mai bun ca cel de import. Este vorba de un monopol absolut la producerea și vînzarea uleiului îmbuteliat. Evident spre lucrul acesta s-a mers vreo 10 ani de zile., atunci cînd au fost vîndute toate elevatoarele, morile, unui grup de vreo 12 SRL-uri afiliate. Modul în care s-a administrat și s-a vîndut averea statului a fost o crimă. Uleiul azi evident că este concentrat în mîna unui singur producător și, evident, că în mod destul de speculativ, pentru că dacă facem o analiză a prețurilor, mai ales că s-a deschis și piața din Ucraina, care face export de floarea soarelui, cînd prețurile scad, noi avem o majorare. Pentru că este situație de urgență, vom introduce uleiul în lista produselor social importante, unde adaosul comercial este plafonat pînă la 20% pentru a reduce impactul majorărilor. Și totodată Consiliul Concurenței trebuie să facă o analiză cît mai rapidă, dacă nu azi, mîine și ca în Occident să aplice cu sancțiuni ca să le treacă gustul de astfel de activități”, a spus Vladimir Bolea.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав