X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Declarație: "Situația privind granturile SUA va fi deblocată de noul guvern"

7 iun. 2021,, 11:00   Economie
3224 0

Situația privind primirea din partea SUA a aproximativ 100 de milioane de dolari în cadrul celor două Acorduri interguvernamentale, care au expirat la 31 mai, va fi deblocată deja de noul cabinet, cu drepturi depline, iar actualul guvern interimar, ale cărui drepturi au fost limitate, nu a putut găsi un consens în această problemă, deși Ministerul Justiției a fost de acord să prelungească perioada de valabilitate a celor două acorduri cu un an.

Despre acest lucru a declarat Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițcaia-Pahomova", la postul de televiziune "NTV Moldova", informează Noi.md.

El a subliniat că actualul guvern se află într-o stare de blocare din 23 decembrie 2020.

"De la această dată, nu avem un guvern cu drepturi depline, ci un guvern interimar cu puteri foarte limitate. Nu avem împuterniciri ca un guvern cu drepturi depline, nu ne putem asuma responsabilitatea, obligațiile față de partenerii externi, noi doar administrăm afacerile publice, dar și aceasta în cazuri excepționale pentru a preveni anumite riscuri", a spus șeful Ministerului Justiției.

Potrivit lui, inițial, proiectele hotărîrilor de guvern care prevedeau un acord de prelungire a celor două acorduri cu SUA pînă la sfîrșitul anului 2025, care a expirat la 31 mai 2021, în scopul de a primi granturi în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari, au fost prezentate de prim-ministrul Aureliu Ciocoi ca o completare a ordinii de zi a ședinței, fără discuții cu miniștrii, care nu știau că va fi examinată problema granturilor SUA.


El a menționat că Legea cu privire la guvern spune că Cabinetul de miniștri interimar nu are dreptul să-și asume careva răspunderi, obligații pe o perioadă nedeterminată sau pentru o perioadă mai mare de un an.

"În proiectul de modificare a acestor acorduri, se indica că acestea se prelungesc cu 4 ani, ceea ce contravine dreptului guvernului de a încheia astfel de acorduri internaționale. Am avut discuții chiar a doua zi, pe 27 mai, între USAID și Ministerul Finanțelor, pentru a revizui contractele și a le prelungi cu un an. Dar în acest Guvern nu a existat un consens cu privire la necesitatea acestor acorduri pentru Moldova. Trebuie să înțelegem că acești bani nu ajung în conturile Republicii Moldova, în bugetul de stat, dar sînt folosiți în scopuri total diferite, în calitate de grant pentru a ajuta societatea civilă, tehnologii IT, dar cel mai puțin acești bani trebuiau să ajungă la bugetul țării. De aceea, nimeni nu a avut de suferit. Atunci cînd va exista un nou guvern autorizat, vor fi încheiate acorduri, dar deja cu un Cabinet de Miniștri care are dreptul să facă acest lucru. Guvernul cu drepturi depline va decide cu privire la problema prelungirii contractelor. Acum nu s-a întîmplat nimic strașnic. Situația va fi deblocată de un guvern cu drepturi depline. Concluzia Ministerului Justiției deja există, dar în actualul guvern nu a existat un consens pe această temă ", a spus Fadei Nagacevschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?