COVID-19 în MOLDOVA

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Declarație: "Sectorul agricol a beneficiat întotdeauna de susținerea statului"

Sectorul agricol din Moldova a beneficiat întotdeauna de susținerea statului. Desigur, nu la fel ca în țările UE și SUA, dar noi nu sîntem atît de bogați.

Declarația a fost făcută de expertul independent, fostul prim-vicepremier, ex-ministru al Economiei Moldovei, Alexandru Muravschi, numindu cea mai pură demagogie declarația prim-vicepreședintelui parlamentului, Alexandru Slusari despre faptul că statul nu a făcut nimic pentru agricultură pe parcursul a zeci de ani, transmite Noi.md.

Pe pagina sa de socializare, Alexandru Muravschi a amintit că agricultura Moldovei primea încă în anii '90 credite tehnice sub formă de cereale pentru creșterea animalelor, pentru care ulterior se achitau nu fermierii, ci guvernul. Agricultura a avut întotdeauna și are rate reduse la impozitul pe venit și o plată în fondurile de asigurarfe socială și medicală, TVA redus.

Mulți ani la rînd guvernul s-a înțeles cu vînzătorii de combustibil ca să ofere agricultorilor motorină la prețuri reduse. În unele cazuri, combustibilul era oferit fără accize. Fondul anual de subvenționare a agriculturii este aproape de 1 miliard de lei, ceea ce este de 4 ori mai mare decît Fondul de Dezvoltare Regională.

"Dar cîți fermieri aproape în fiecare an primesc de la guvern compensații din cauza grindinei. Volumul resurselor financiare obținute de sectorul agrar de la partenerii de dezvoltare (iar aceste resurse au venit doar datorită acordul partenerilor cu Guvernul) este mai mare decît în orice alt sector. Aici includem procurarea tehnicii în condiții preferențiale (aproape toate tractoarele, cu care au venit protestatarii, au fost procurate în condiții leasing fără procente prin intermediul proiectului 2KR, care funcționează în Republica Moldova deja de 20 de ani datorită acordului între guvernul RM și Japoniei), subvenții pentru construcția de frigidere, achiziționarea de echipament pentru uscarea fructelor, plantarea plantațiilor multianuale moderne, construcția sistemelor de irigare, crearea de magazine agricole, centre de consultanță în cadrul aceleiași uniuni "Uniagroproiect". Și multe altele. Așa că politica e politică, dar și rușine trebuie să ai", a subliniat fostul vicepremier, ex-ministrul Economiei Moldovei.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load